Știri 9 martie 2022

Biserica Ortodoxă îi cinsteşte astăzi pe Sfinţii 40 de mucenici din Sevastia.
Aceştia erau soldaţi romani, greci şi armeni, care se aflau detaşaţi în Armenia, pe vremea împăratului roman Liciniu.
Deoarece au refuzat să se închine idolilor, guvernatorul Armeniei i-a închis timp de 8 zile, după care i-a condamnat la moarte prin îngheţare în lacul Sevastia.
Prin puterea lui Dumnezeu, apa lacului s-a dezgheţat şi peste capetele martirilor s-au coborât 40 de cununi strălucitoare.
Potrivit tradiţiei populare, gospodinele creştine pregătesc preparate specifice în forma cifrei 8, care simbolizează Ziua Învierii.
Totodată, astăzi este și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din Perioada 1944-1989.

În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia slujba Canonului astăzi și mâine, de la ora 17:00.
Vineri, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, de la ora 8, la Catedrala arhiepiscopală.

Starea de alertă a încetat de astăzi în România.
Carantinarea persoanelor în contextul COVID-19 a fost desființată, după ce Comitetul Național pentru Situații de Urgență a abrogat, ieri seară, prevederile legale referitoare la această măsură.
De asemenea, nu mai este obligatorie purtarea măștii de protecție nici în exterior nici în interior, nu mai sunt limitări pentru accesul în magazine, restaurante și alte activități și se pot organiza evenimente fără nicio restricție, iar la intrarea în țară nu se mai solicită certificat verde și nici teste.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, recomandă însă purtarea măştii de protecţie în spaţiile deschise aglomerate şi în mijloacele de transport în comun, dar şi în spaţiile închise, inclusiv în unităţile sanitare şi şcoli.

Deputaţii au adoptat proiectul de lege care permite continuarea activităţii şi după încetarea stării de alertă pentru personalul din instituţiile implicate în combaterea pandemiei de COVID-19.
Documentul prevede că aceste persoane îşi pot păstra posturile pe perioadă nedeterminată prin promovarea unui examen, ce va fi organizat în termen de 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.
Deputata Diana Stoica, a cerut ca aceste posturi să fie ocupate prin concurs.
Camera Deputaţilor este for decizional în acest caz.

Un medicament inovator pe bază de imunoterapie este disponibil pentru tratamentul pacientelor care suferă de o formă agresivă de cancer de sân.
Tratamentul se adresează pacientelor cu cancer de sân triplu negativ metastatic şi este disponibil gratuit pacientelor prin Programul Naţional de Oncologie.
Cancerul de sân triplu negativ reprezintă aproximativ 15% din toate cazurile de cancer de sân şi este mai întâlnit în rândul femeilor cu vârsta de până în 50 de ani.
La pacientele care suferă de forma metastatică, boala progresează rapid, iar șansele de supraviețuire sunt mai mici la cinci ani de la diagnostic decât la alte subtipuri de cancer de sân.

Solicitanții unui pașaport se pot prezenta la ghișee și fără programare.
În acest moment, Serviciul de Pașapoarte Constanța funcționează la capacitate maximă.
Trei dintre cele șase ghișee folosite pentru depunerea de documente în vederea eliberării pașapoartelor au program prelungit, de la ora 8.00 la ora 20.00.
Cetățenii care nu au programare se pot prezenta la Serviciul de Pașapoarte, dar vor fi preluați în următoarele două situații:
între programări, dacă persoanele care au folosit portalul se prezintă la timp pentru programare și nu se creează decalaje și
dacă există situații în care cetățeni programați online nu se mai prezintă la ghișeu.

Preţul carburanţilor în România a depăşit 8 lei pe litru.
Depăşirea pragului de 8 lei pe litru reprezintă un record pentru piaţa din România şi vine în contextul cererii mari de carburanţi şi al preţurilor ridicate la toate mărfurile pe plan mondial.
Barilul de petrol pe piaţa europeană a depăşit luni, 130 de lei şi se tranzacţiona, marţi, cu 125 de dolari, pe fondul războiului Ucraina – Rusia.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept