Stiri 28 aprilie 2022

Biserica Ortodoxă va prăznui mâine Izvorul Tămăduirii.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 18.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși slujba Vecerniei și slujba de sfințire a apei la mănăstirea Crucea din județul Constanța, care are hramul Izvorul Tamaduirii.
Apoi, de la ora 23.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Izvorului Tămăduirii și Taina Sfântului Maslu la izvorul tămăduitor de la mănăstirea Dervent.
Mâine, Arhiepiscopul Tomisului va oficia dimineață Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent.
Apoi, împreună cu clerul și credincioșii va merge în procesiune la Izvorul tămăduitor, situat în apropierea mănăstirii, unde va fi săvârșită slujba de Sfințire a Apei.
Sâmbătă, de la ora 8.00, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Colilia, cu hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe.
De la ora 21.45, va oficia Acatistul Învierii Domnului și Acatistul Sfântului Apostol Toma la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
În Duminica Tomii, pe 1 mai, la invitaţia PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, IPS Teodosie va participa la Sfânta Liturghie oficiată la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeş, cu prilejul serbării hramului lăcaşului de cult.
Luni, de Paștele Blajinilor, de la ora 7.00, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.

Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege privind reducerea vârstei de pensionare pentru cei care locuiesc în zone poluate.
Astfel, au fost adăugate mai multe localităţi pentru persoanele care pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani, fără penalizare.
Printre acestea se numără Tulcea, Brăila, Tichileşti şi Chiţcani din judeţul Brăila, Işalniţa din judeţul Dolj și Borşa din judeţul Maramureș.

CNA a aprobat difuzarea unei campanii de informare cu privire la folosirea iodurii de potasiu.
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a pledat în faţa membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru utilitatea unei campanii referitoare la administrarea iodurii de potasiu doar în cazul unui incident nuclear şi numai la indicaţia autorităţilor.
El a mai precizat că, odată cu tabletele de iodură de potasiu, vor fi distribuite şi informaţii legate de dozaj, de vârstă şi de modul de păstrare a acestor comprimate la domiciliu.

Aproximativ 40 de ambulanţe vor asigura asistenţa medicală în perioada minivacanţei de 1 Mai.
Managerul Serviciului de Ambulanţă Județean, Monica Iacob, a precizat că vor fi echipaje cu medic și asistent medical la substațiile Mamaia şi Mangalia.
Aceasta din urmă va deservi și stațiunile 1 Mai, Vama Veche, Costinești şi Eforie Sud.
Ea a precizat că în cazul în care situația o va impune vor fi suplimentate numărul de ambulanțe.

Deşeurile voluminoase se ridică gratuit.
Constănțenii pot suna la numerele de telefon 0241.545.600 sau 0241.545.030.
O maşină a operatorului de salubritate va veni să le ridice în maxim 24 de ore.
În acest fel, se va evita supraaglomerarea şi încărcarea containerelor sau depozitarea în imediata apropiere a platformelor ori pe terenurile virane aflate în apropierea locuinţelor, fapt care atrage depunerea altor deşeuri.
Abandonarea pe domeniul public al municipiului Constanţa a deșeurilor se sancționează cu amenzi cuprinse între 10.000 şi 20.000 lei.

Şoferii vor putea contesta amenzile de circulație și în județele unde domiciliază, nu doar la judecătoriile unde a fost comisă contravenția.
Legea a intrat deja în vigoare.
Inițiatorii legii au explicat că un șofer din Constanța, care a încălcat o regulă de circulație în Bihor, era obligat până acum să depună contestația la Tribunalul Bihor, ceea ce însemna limitarea accesului la justiție.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept