Stiri 5 mai 2022
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistele Maicii Domnului și ale Sf. Mucenic Efrem Cel Nou, urmate de Sfânta Liturghie, la Catedrala arhiepiscopală.
Totodată, credincioșii se vor putea închina la moaștele Sf. Mucenic Efrem cel Nou, aduse de la Mănăstirea Sf. Mc. Efrem cel Nou și Sf. Dionisie Exiguul din apropierea localității Târgușor.
Sâmbătă dimineața, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, urmată de slujba de parastas la împlinirea a 32 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui Elefterie, primul stareț al așezământului monahal.
De la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.00, va oficia Sfânta Liturghie și Taina Sfântului Botez în biserica „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” din satul Zorile, comuna Adamclisi.
Credincioșii vor putea cinsti sfinte moaște aduse spre închinare de la mănăstirile Strunga și „Sf. Ap. Filip”.
Parohia ”Nașterea Maicii Domnului” din Murfatlar organizează un concert pascal.
Acesta se intitulează „Lumina lui Hristos luminează tuturor” și se va desfășura duminică, de la ora 17.00.
Evenimentul se află la ediția a II-a și va fi susținut de către Corul de copii „Noii ostași ai lui Hristos” al parohiei.
La eveniment va participa și Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Arhiepiscopia Tomisului consiliază femeile însărcinate aflate în criză de sarcină.
În acest scop, a fost deschis Biroul de Consiliere și Informare „Sfinții Părinți Ioachim și Ana” pentru femeile aflate în dificultate și criză de sarcină sau risc de avort.
Sediul se află la Așezământul „Vasiliada” al parohiei „Sfântul Vasile cel Mare” din Constanța, zona Inel 2.
Scopul biroului este promovarea dreptului la viață pentru copilul nenăscut, oprirea declinului demografic, informarea privind riscurile și complicațiile majore ale avortului.
La nivelul Arhiepiscopiei a fost creat un grup de specialiști voluntari care vor prelua apelurile telefonice sau mesajele mamelor aflate în dificultate și vor stabili modalități de sprijinire a cazurilor.
O înmulțire a cazurilor de exces ponderal şi obezitate este responsabilă pentru peste 1,2 milioane de decese anual, în Europa.
Așa arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii într-un nou raport.
”Ratele de exces ponderal şi obezitate a atins proporţii epidemice în toată regiunea şi continuă să avanseze”, a avertizat într-un comunicat biroul regional european.
În Europa, aproape un sfert dintre adulţi sunt în prezent obezi, ceea ce face ca prevalenţa obezităţii să fie mai ridicată decât în orice altă regiune, cu excepţia Americilor.
Obezitatea este cauza a cel puţin 13 tipuri de cancer diferite şi susceptibile de a fi direct responsabile pentru cel puţin 200.000 de noi cazuri de cancer anual, potrivit OMS.
Potrivit celor mai recente date disponibile, inclusiv până în 2016, 59% dintre adulţi şi aproape un copil din trei sunt supraponderali în Europa.
Astăzi este marcată Ziua Mondială a Igienei Mâinilor.
Cu acest prilej, specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii recomandă personalului medical să respecte cu stricteţe regulile de igienă atunci când îngrijesc pacienţii, astfel încât şi riscul infecţiilor să fie redus.
Studiile arată că infecţiile nosocomiale sunt rezistente la antibioticele folosite pentru a le trata.
Alte studii arată că, din fiecare 100 de pacienţi, cel puţin şapte pot contracta o infecţie nosocomială.
Podul de la Cernavodă a intrat în reabilitare.
În vederea executării lucrărilor, s-a închis calea 1 de rulare (sensul București – Constanța).
Traficul rutier este deviat pe calea 2 (sensul Constanța – București), unde se circulă în ambele sensuri pe sectorul cuprins între kilometri 156 – 160.
Restricțiile vor fi în vigoare până pe 8 iunie.
Uniunea Europeană a lansat un spațiu unic al datelor privind sănătatea, care va reduce analizele medicale inutile.
Acesta, numit EHDS, va îmbunătăţi modul în care cetăţenii din întreaga Europă beneficiază de îngrijiri de sănătate, apreciază Comisia.
Ei vor putea să îşi controleze şi utilizeze datele privind sănătatea în ţara lor de origine sau în alte state membre ale UE şi vor avea acces imediat, gratuit şi uşor la datele lor, în format electronic.
Statele membre se vor asigura că dosarele de sănătate ale pacienţilor, reţetele electronice, imaginile medicale şi rapoartele de imagistică medicală, rezultatele de laborator şi biletele de externare sunt eliberate şi acceptate într-un format european comun.