Știri 9 mai 2022
Ierarhul nostru va oficia de la ora 18.00, Taina Sfântului Maslu și va sfinți raclele care vor adăposti moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, ale Sfinților Împărați Constantin și Elena și o părticică din lemnul Sfintei Cruci.
Biserica mai este cunoscuta sub numele de Catedrala Navigatorilor și se afla în cartierul Kilometru 5.
Astăzi se împlinesc 145 de ani de la proclamarea independenţei de stat a României.
La 9 mai 1877, Ministrul de Externe al ţării noastre, Mihail Kogălniceanu, proclama în Adunarea Deputaţilor, Independenţa de Stat a României.
Deznodământul războiului din Balcani şi Tratatul de Pace de la Berlin din anul 1878 au înscris definitiv România între statele suverane ale Europei.
Cu acest prilej, în Parcul „Regina Maria” se vor desfășura mai multe manifestări cu caracter militar și religios.
Va avea loc și o ceremonie de depunere de coroane la Monumentul Eroilor din Războiul de Independență, urmată de o paradă militară.
Tot astăzi este și Ziua Europei.
În fiecare an, la 9 mai, pe tot cuprinsul continentului se serbează Ziua Europei, pentru a marca istorica declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe, Robert Schuman.
Aceasta propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Decizia serbării Zilei Europei în fiecare an, la 9 mai, a fost luată de Consiliul European de la Milano, din anul 1985.
Pandemia COVID-19 și închiderea școlilor în această perioadă a provocat un regres școlar, de pana la 6 luni, în rândul elevilor din România.
Lipsa de resurse digitale de la nivelul țării, replierea cu dificultate a dascălilor și programa școlară neadaptată, cumulate cu lipsa de implicare a familiilor sunt motivele care au dus la această situație.
Așa spun experții în educație și o demonstrează un studiu recent făcut la nivel global.
Ministerul Educației vrea în acest moment să ia măsuri punctuale.
Mai bine decât România se plasează țări că Germania, Italia, Marea Britanie sau Portugalia – cu întârzieri de învățare cauzate de pandemie de doar 2-4 luni.
Companiile petroliere au dat asigurări că nu există riscul unei scumpiri majore a carburanţilor.
Așa se arată într-un comunicat al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor.
În acest moment, în toate lanţurile de benzinării, se lucrează la planul de remediere a tuturor deficienţelor constatate, sub coordonarea echipelor de comisari ANPC.
Elevii din învăţământul profesional şi dual beneficiază de masă caldă.
Legea a fost promulgată joia trecută de preşedintele Klaus Iohannis.
Cheltuielile pentru cazarea şi masa acestora se vor asigura, în limita sumelor prevăzute cu această destinaţie şi din bugetele locale ale municipiilor, potrivit legii.
Românii îşi vor putea cumpăra alimente cu ajutor de la stat, de luna viitoare.
Pensionarii şi persoanele care au venituri mai mici de 1.500 de lei, cele cu dizabilităţi sau fără adăpost şi familiile cu venituri mici vor beneficia de acest ajutor.
Banii se vor da sub formă de vouchere electronice, pe un card ce va fi emis.
Măsurile Guvernului ar urma să fie aprobate săptămâna aceasta.