Știri 24 iunie 2022
Această sărbătoare ne aduce aminte de momentul în care Sfântul Arhanghel Gavriil binevesteşte preotului Zaharia că soția sa, Elisabeta, va da naştere pruncului Ioan, care va deveni Proorocul, Înaintemergătorul şi Botezătorul Domnului, precum şi de momentul propriu zis al naşterii Sfântului şi Marelui Prooroc.
Este denumită popular Drăgaica sau Sânzienele și face parte dintr-o serie de sărbători creştine pe care Biserica Ortodoxă le-a închinat personalităţii Sfântului Ioan Botezătorul, ca: Naşterea, Soborul, Tăierea capului, precum şi cele trei aflări ale cinstitului său cap.
Această sărbătoare se ţine fix cu şase luni înaintea Naşterii Domnului, adică pe 24 iunie deoarece conform mărturiilor biblice, Sfânta Fecioară a rămas însărcinată cu Pruncul Iisus la data când Elisabeta, mama Sfântului Ioan, era însărcinată în luna a şasea.
Deşi are o bază biblică, este atestată de-abia în secolele 4-5, deoarece trebuie să ţinem cont şi de perioada persecuţiilor care nu a permis dezvoltarea creştinismului.
Biserica a rânduit în această zi dezlegare la pește, deoarece ne aflăm în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel.
Astăzi, Biserica Ortodoxă Română sărbătoreşte şi Aducerea moaştelor Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.
Ziua de azi aduce aminte de momentul în care moaştele Sfântului au fost aduse de la Cetatea Albă în Suceava, de către domnul Alexandru cel Bun, la data de 24 iunie 1402, şi aşezate în biserica MIRĂUŢILOR, pe atunci catedrală mitropolitană.
Mai târziu, în anul 1686, regele Jan Sobieski al Poloniei a luat prizonier pe Sfântul Ierarh Dosoftei, precum şi moaştele Sfântului Ioan, care au fost readuse acasă în anul 1783.
La începutul Primului Război Mondial, sfintele moaşte au fost duse la Viena unde au stat până în 1918, când au fost readuse la Suceava.
În anul 1950 Sfântul Sinod a hotărât ca cinstirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava să se facă în toată Patriarhia Română.
Ziua de astăzi este sărbătorită cu mare cinste şi în Arhiepiscopia Sucevei, deoarece este şi hramul catedralei Arhiepiscopale de acolo.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă cinstește pe Sfântul Ierarh Niceta de Remesiana.
A fost episcop de Remesiana, localitate la sud de Dunăre, timp de aproape 50 de ani, între anii 366-414.
Apoi a venit și a propovăduit creștinismul în provincia romană Sciția Minor și în Dacia Mediteraneană.
De asemenea a întemeiat câteva aşezări monahale, a înălţat numeroase biserici şi a împodobit sfintele slujbe cu cântări.
Una dintre cele mai frumoase cântări compuse de el este imnul, cu caracter dogmatic, intitulat: „Pe Tine, Dumnezeule, Te lăudăm”.
Biserica Ortodoxă Română l-a canonizat în anul 1992.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această noapte la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din Dorna Arini, județul Suceava.
Ierarhul nostru, va săvârși Sfânta Liturghie, de la ora 23.00.
Duminică, Biserica Ortodoxă Română se va afla în duminica a doua după Rusalii, numită „a Sfinților Români”.
Cu acest prilej, mănăstirea Poarta Albă – Galeșu își va cinsti ocrotitorii, Sfinții Români.
Astfel, la ora 6.50, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de pomenire la Monumentul Memorial Poarta Albă, pentru deținuții politic, apoi va merge în procesiune la mănăstirea „Tuturor sfinților români” de la Poarta Albă – Galeșu, unde va oficia Sfânta Liturghie.
Luni, de la ora 6.45, ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 19.00, va oficia Taina Sf. Maslu la biserica Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir din localitatea Agigea.
Marți dimineață, va săvârși Sf. Liturghie la catedrala arhiepiscopală Sf. Ap. Petru și Pavel.
Astăzi este Ziua Universală a Iei.
Ia este o adevărată matrice culturală, un simbol al identităţii şi creativităţii spaţiului românesc, care dăinuie din timpuri străvechi.
În acest weekend, la Muzeul de Artă Populară Constanţa va fi celebrată IA.
Astfel, pe platoul din faţa muzeului se va derula manifestarea „Ziua Universală a Iei”, la care vor participa două creatoare de ii din Breaza, județul Prahova.
Acestea vor face demonstraţii de lucru şi vor oferi informaţii legate de varietatea motivelor, croiul şi modelele autentice ale iilor vechi şi noi din zona pe care o reprezintă.
CRTS Constanța anunță că mâine nu se fac donari de sânge.
Măsura este luata întrucât Centrul va participa la o acțiune de donare din cadrul campaniei Blood Network.
Aceasta se va desfășura weekendul viitor, în perioada 2 – 3 iulie.
Prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice se lansează astăzi.
Bugetul primei etape este de 25 milioane de lei, iar selecţia voucherelor se face în perioada 24 – 30 iunie sau până la epuizarea bugetului.
În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează: 400 de lei pentru maşini de spălat rufe; 400 de lei pentru maşini de spălat vase având cel puţin noua clasă energetică D şi 400 de lei pentru categoria frigidere, având noua clasă energetică E.