Stiri 12 iulie 2022

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos.
Aceasta se află în Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos, iar o reproducere a acesteia se află la paraclisul de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Primul stareţ al Schitului Prodromu, ieroschimonahul Nifon, a vrut să pună în biserica schitului o icoană a Maicii Domnului care să fie ocrotitoare obştii.
Astfel, în anul 1863, a găsit la Iaşi un pictor bătrân Iordache Nicolau, căruia i-a cerut să o zugrăvească în post şi rugăciune continuă.
Pictorul a lăsat la urmă chipurile Maicii Domnului şi al Pruncului Iisus, însă, printr-o minune divină, dimineaţa le-a găsit deja zugrăvite.
Mulţi credincioşi din Moldova s-au închinat icoanei, apoi părinţii atoniţi au dus-o în Schitul Prodromu.
De atunci, icoana Prodromiţa este cunoscută ca făcătoare de minuni.

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi și pe Sf. Cuvios Paisie Aghioritul.
S-a născut în Farasa, localitate din Asia Mică, la 200 km de Cezareea Capadociei, în ziua de 25 iulie 1924, în familia unor oameni evlavioși.
În localitatea natală, pe 7 august 1924, a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a oferit la botez propriul său nume.
În 1945 s-a înrolat în armată, iar în anul 1950, merge în Muntele Athos, însă, la rugămintea tatălui său, revine acasă.
În a doua sa călătorie la Muntele Athos, va lua hotărârea de a rămâne definitiv aici.
În 1958 pleacă din Muntele Athos la Mănăstirea Nașterii Maicii Domnului, la Stomio – Konița, unde rămâne timp de 4 ani, apoi pleacă în Muntele Sinai.
În anul 1964, revine în Muntele Athos și se stabileşte la Schitul Ivironului, în chilia Sfinților Arhangheli, unde l-a avut ca duhovnic pe Sfântul stareț Tihon, care i-a dat schima mare în 1966.
L-a slujit în ultimele zile ale sale și, ascultându-i dorința, i-a urmat peste puțin timp la Chilia `Sfânta Cruce~, unde a rămas până în 1979, când s-a înscris ca monah, aparținând de Mănăstirea Kutlumuș.
Din anul 1988, starea de sănătate a Cuviosului Paisie s-a agravat și a părăsit pentru ultima oară Muntele Athos pe 10 noiembrie 1993.
S-a mutat la Domnul, pe 12 iulie 1994, iar potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul de la Suroti.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine și joi, de la ora 7.25, Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Joi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 22.00, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de la ora 7.25, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
De la ora 19.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” la Techirghiol, ce are paraclisul ocrotit de către Sfânta Mare Muceniță Marina, sărbătorită de Biserica Ortodoxă duminică, 17 iulie.
Sâmbătă, de la ora 8.00, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Treime” din localitatea Gârcina, județul Neamț.
De la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, așezământ monahal ce îl are ocrotitor pe Sfântul Emilian de la Durostorum, cinstit de către Biserica Ortodoxă Română pe 18 iulie.

Consumul de apă potabilă nu va fi raționalizat în județul Constanța.
Sunt suficiente resurse pentru alimentarea cu apă, dau asigurări responsabili în domeniu, în contextul secetei din ultima perioadă.
Aceasta îi afectează pe fermieri, iar una dintre soluții ar fi irigarea terenurilor.
În unele localităţi din ţară a fost raţionalizat consumul de apă potabilă în condiţiile accentuării secetei pedologice.

Orașele Năvodari și Ovidiu se vor asocia pentru realizarea unui drum pe malul Canalului.
Recent, Consiliul Local Năvodari a aprobat un proiect de hotărâre pentru demararea procedurii de asociere cu orașul Ovidiu în vederea implementării proiectului de creștere a accesibilității în Mamaia Nord, Năvodari, Mamaia și Constanța prin realizarea unui drum nou.
Primarul Florin Chelaru a declarat că se intenționează realizarea unui drum nou pe lângă drumul tehnologic al Canalelor Navigabile.

Slovenia a legalizat căsătoriile între persoane de același sex, precum și adopția de copii de către cuplurile homosexuale.
Decizia aparține Curții Constituționale din Ljubljana care, printr-un verdict, a definit drept discriminatorii regulile în vigoare până acum în ceea ce privește uniunile heterosexuale și homosexuale.
Noua lege va intra în vigoare peste 6 luni.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept