Stiri 15 iulie 2022

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia astăzi, de la ora 19.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Techirghiol, ce are paraclisul ocrotit de către Sfânta Mare Muceniță Marina, sărbătorită de către Biserica Ortodoxă duminică, 17 iulie.
Mâine, de la ora 8.00, cu binecuvântarea IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfânta Treime” din localitatea Gârcina, județul Neamț.
De la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din Constanţa.
Duminică, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, așezământ monahal ce îl are ocrotitor pe Sfântul Emilian de la Durostorum, cinstit de către Biserica Ortodoxă Română pe 18 iulie.

Arhiepiscopia Tomisului demarează o campanie de rugăciuni pentru ploaie.
Ieri, în cadrul podcastului de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a afirmat că se va ruga pentru venirea ploii și a îndemnat preoții și stareții din eparhie să se roage pentru ploaie.
Astfel, în zilele de post: astăzi la ora 13.00, luni 18 iulie, miercuri, 20 iulie, și vineri, 22 iulie, vor rosti rugăciuni pentru ploaie la un câmp apropiat.
De asemnea, în fiecare zi, se vor ruga în sfânta biserică pentru venirea ploii.
Ierarhul Tomisului va merge și va rosti rugăciuni în localitățile din apropierea municipiului Constanța: Valu lui Traian, Cumpăna și Techirghiol.

CRTS Constanța face apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Astfel, numărul persoanelor care au donat s-a redus în ultima perioadă iar solicitările spitalelor au crescut.
Cei care pot să doneze o pot face de luni pană vineri la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 7:30-12:30.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.

Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică două proiecte de legi menite să reformeze radical sistemul de învăţământ din România.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat că este vorba despre soluţiile identificate în cadrul proiectului România Educată, la realizarea căruia au contribuit peste 10 mii de specialişti şi care a beneficiat de consultarea cu partenerii europeni şi a reunit toate aşteptările societăţii româneşti în raport cu educaţia.
Proiectele de lege ar intra în vigoare din septembrie anul viitor.

România va deschide noi puncte de frontieră cu Ucraina.
Se încearcă o creştere a tranzitului la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu a anunţat că se continuă demersurile privind un punct de trecere cu Republica Moldova peste podul de pontoane în curs de amenajare pe malul Prutului.

Recenzarea populației a fost prelungită cu o săptămână, până pe 24 iulie.
Decizia a fost anunțată ieri, în condițiile în care doar 83% dintre români au completat chestionarele.
Persoanele care nu și-au dat datele până acum o pot face la punctele deschise de către autorități în acest sens sau cu ajutorul recenzorilor care vin la domiciliu.

Românii au început să facă economie de energie electrică pe fondul scumpirii kilowatului/oră.
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, publicate ieri, consumul de energie electrică al populației s-a redus cu peste 6% în primele cinci luni ale anului.
În același timp a crescut producția de energie electrică din surse regenerabile, la mai mult de patru miliarde de kWh.
Cea eoliană a fost mai mare raportat la perioada similară a anului trecut, cu aproape 700 de milioane de kWh, iar cea produsă de panourile fotovoltaice cu peste 76 de milioane de kWh.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept