Știri 26 iulie 2022
Acesta s-a născut din părinţi evlavioşi în părţile Muscelului şi din fragedă tinereţe, s-a retras în Mănăstirea Cetăţuia Negru-Vodă, de pe valea Dâmboviţei, unde s-a călugărit.
După ce a deprins vieţuirea călugărilor iscusiţi, s-a retras într-una din peşterile Muntelui Negru-Vodă, unde s-a nevoit aproape 50 de ani.
O dată pe săptămână, un ucenic al cuviosului venea să-i aducă pâine şi apă, iar stareţul mănăstirii venea duminica, după Sfânta Liturghie, şi-l spovedea, apoi îl împărtăşea.
Cunoscându-şi dinainte sfârşitul, Sfântul Ioanichie şi-a săpat singur mormântul în peşteră, încrustându-şi în dreptul capului anul trecerii sale la cele veşnice: 1638.
Moaştele sale au fost aflate după cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1944, şi aşezate în biserica mănăstirii.
Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Mare Mucenic şi Tămăduitor Pantelimon.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17.00, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Slujba Vecerniei la Catedrala Arhiepiscopală ’’Sfinții Apostoli Petru și Pavel’’ din Constanța, urmată de procesiunea religioasă cu moaştele Sfântului Pantelimon şi ale altor Sfinţi cu plecare de la Catedrală.
Mâine, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la altarul de vară al Catedralei.
Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena III” din Constanța organizează cea de-a doua ediție a școlii de vară „Copilărie binecuvântată”.
Activitatea se desfășoară până pe data de 5 august, în curtea parohiei, sub îndrumarea învățătoarei Petronela Martin și a preoților slujitori.
Copiii vor participa la următoarele ateliere: desen/pictură, literatură, teatru, muzică, dans, jocuri sportive, educație pentru sănătate și dezvoltare personală.
Programul școlii de vară va fi de luni până vineri, între orele 10.00-12.00.
Casele de schimb valutar şi băncile sunt obligate să afişeze vizibil comisioanele percepute pentru conversie.
Este o hotărâre pentru aplicarea unui regulament european privind plăţile transfrontaliere în uniune.
Noile prevederi vizează, pe lângă comisionul de conversie monetară şi comisioanele de operaţiune sau cele de aplicare a transferului efectuat online, fiind impuse sancţiuni în cazul nerespectării acestora.
Peste 500 de persoane au fost identificate anul trecut de către autorităţile române ca victime ale traficului de persoane, dar numărul real este mult mai mare.
Adesea, victimele refuză să coopereze cu autorităţile, sau nici nu conştientizează abuzul.
Datele Agenţiei Naţionale Impotriva Traficului de Persoane mai arată că jumătate dintre persoanele identificate au fost minori, restul, femei.
Constatarea amiabilă de accident va putea fi completată și electronic, din toamnă.
Formularul electronic va avea același model grafic și informații ca cel tipărit și va avea aceeași valoare juridică.
Conform noilor reglementări, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.
În plus, se vor putea atașa fotografii de la locul faptei, cu avariile și datele celor implicați.
Producătorii auto vor fi obligați să introducă sisteme avansate de siguranță.
Comisia Europeană a anunţat recent că a intrat în vigoare un nou regulament privind siguranţa vehiculelor.
Printre sistemele care vor fi introduse în dotarea vehiculelor se numără asistenţa inteligentă pentru controlul vitezei, avertizarea la mersul înapoi cu cameră sau senzori, avertizarea cu privire la somnolenţa şi lipsa de atenţie a șoferului, dispozitive de înregistrare a evenimentelor, sisteme de menţinere a benzii de circulaţie şi frânarea automată.
Normele se vor aplica tuturor vehiculelor noi, din 7 iulie 2024.