Știri 11 august 2022

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Ierarh Nifon, patriarhul Constantinopolului şi mitropolitul Ţării Româneşti, care a fost primul sfânt canonizat de biserica noastră.
Acesta a fost grec de origine, mitropolit al Tesalonicului între anii 1483-1486 şi patriarh al Constantinopolului, unde a păstorit în două rânduri, până în anul 1498, când a fost exilat la Adrianopol.
Aici l-a întâlnit pe voievodul muntean Radu cel Mare, care l-a rugat să păstorească în Ţara Românească.
Ajuns la Târgovişte, sfântul Nifon a înfiinţat două noi episcopii, a Râmnicului şi a Buzăului, şi a propovăduit cu vrednicie cuvântul Domnului.
În anul 1505, ierarhul grec a intrat în conflict cu Radu cel Mare, motiv pentru care a plecat în Sfântul Munte, unde s-a mutat la Domnul în ziua de 11 august a anului 1508, la vârsta de 90 de ani.
Capul şi o mână a sfântului au fost aduse în Ţara Românească, la mânăstirea Curtea de Argeş, după care, în 1949 au fost mutate la catedrala Mitropoliei Olteniei, unde se află şi astăzi.
În anul 1517 Sfântul Ierarh Nifon a fost canonizat de Sinodul Bisericii noastre.

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, Ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sf. Ierarh Nifon, la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care doresc să doneze pot veni mâine, dar și săptămâna viitoare, între 16 și 19 august, în intervalul orar 7.30 – 12.30.
Luni, 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Centrul Regional de Transfuzii Sanguine va fi închis, fiind zi de sărbătoare legală.

Guvernul a aprobat, un memorandum privind acordarea unor granturi în valoare de 30 de milioane de lei în 2022 și 2023.
Este vorba despre companiile care activează în sectoarele industriei prelucrătoare și al recuperării materialelor, precum și în infrastructura pentru evaluarea conformității produselor industriale.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, bugetul schemei de ajutor de minimis este de 10 milioane de lei pentru anul 2022, respectiv 20 de milioane pentru anul 2023.
Ministrul economiei, Florin Spătaru, a precizat că rezultatele obținute prin aceste ajutoare financiare vor conduce la creșterea competitivității produselor fabricate în România, la crearea de noi locuri de muncă și la îmbunătățirea condițiilor de lucru.

Gigacaloria va costa 822 de lei la Năvodari.
Administrația a lansat un program, denumit „Cald în casa ta”, prin care familiile nevoiașe vor beneficia de un ajutor de 4.000 de lei, pentru montarea de centrale de apartament.
Sistemul public de termoficare din orașul Năvodari mai avea, la 1 iulie, doar 1.780 de clienți.
Cei mai mulți dintre aceștia (peste 1.300) au datorii de aproape 1,7 milioane de lei, atrage atenția primarul Florin Chelaru.
Și la Mangalia, prețul gigacaloriei în sistem centralizat se va majora cu aproximativ 100 de lei.

Distribuirea de pastile de iodură de potasiu se face numai în caz de expunere după un incident nuclear.
Declarația aparține Ministerului Sănătăţii, care subliniază că este contraindicată administrarea preventivă a comprimatelor.
Ministerul a venit cu lămuriri în această privință, după ce medicii de familie au fost asaltați de solicitări pentru rețete de iodura de potasiu.
La rândul său, Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a dat asigurări că, în perioada războiului din Ucraina, nivelul radiaţiilor nu a crescut niciodată, nici în Ucraina, nici în România.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept