Stiri 16 august 2022
Aceştia sunt Voievodul Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ştefan, Radu, Matei şi sfetnicul Ianache.
Voievodul este ctitorul mai multor lăcaşe de cult, şcoli, biblioteci şi mânăstiri din Ţara Românească, Transilvania şi de la Locurile Sfinte.
În anul 1714, în Săptămâna Patimilor, sultanul Ahmet al 3-lea a trimis ostaşi pentru a aduce la Constantinopol pe domnitor şi fii săi, unde au fost întemniţaţi şi chinuiţi timp de patru luni.
La 15 august 1714, la Praznicul Adormirii Maicii Domnului, când voievodul împlinea 60 de ani, a fost martirizat, împreună cu copiii săi şi un sfetnic.
După moarte, trupurile au fost aruncate în mare, de unde au fost recuperate de creştini şi îngropate în insula Halchi.
În anul 1720, doamna Maria, soţia voievodului, a adus în ţară trupul acestuia şi l-a îngropat în Biserica Sfântul Gheorghe-Nou din Bucureşti, unde se află şi astăzi.
Sfântul Sinod a canonizat pe cei şase martiri brâncoveni în anul 1992.
Tot astăzi, Biserica noastră îl cinsteşte şi pe Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec.
Acesta s-a născut în jurul anului 1750, în satul Valea Jidanului din Transilvania.
A intrat în monahism încă din tinereţe, la Mănăstirea Dragomirna, ca ucenic al Cuviosului Paisie Velicicovschi.
În anul 1779 Sfântul Iosif era duhovnicul schiturilor Pocrov, Gura Carpenului şi Durău, iar după o vreme, a devenit sihastru în Munţii Neamţului.
După anul 1785, Cuviosul Iosif a fost rânduit să pună bazele Mănăstirii Văratec, unde a ctitorit două biserici, cu hramul “Adormirea Maicii Domnului”, una din lemn şi alta din zid.
Pentru viaţa sa sfântă, Dumnezeu l-a înzestrat pe alesul Său cu darul facerii de minuni şi al izgonirii duhurilor necurate.
Cuviosul părinte Iosif a trecut la cele veşnice pe 28 decembrie 1828, şi a fost înmormântat la Mănăstirea Văratec.
Sfântul Sinod l-a trecut în rândul sfinţilor în anul 2008.
Inalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va sluji mâine dimineaţă la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Dorna Arini, județul Suceava.
Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie de la ora 7.30.
Joi, de la ora 7.30, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Dorna Arini, iar de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 22.00, Ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Vineri, de la ora 7.25, Inalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Școala Brâncovenească organizează o serie de evenimente dedicate Sfinților Martiri Brâncoveni.
Acestea cuprind o selecție de filme istorice, reunite sub genericul: „Eroismul creștin și patriotic – fundament al identității naționale”, dar și alte momente culturale, care se vor desfășura de astăzi și până sâmbătă, la Curtea Brancovenească.
Astfel, astăzi, de la ora 17.00, preotul Cezar Axinte, preotul Profesor Ionuț Astefanoae și poeta Elena Dulgheru vor susține conferința intitulată „Eroismul – o piatră de poticnire în arta și societatea contemporană”.
Totodată, va fi lansat albumul „Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu”, semnat de Iuliana Mateescu, apoi vor rula filmele „Maria, doamnă a toată Ungrovlahia” de Iuliana Mateescu, și „Poarta albă” de Nicolae Mărgineanu.
Mâine, de la ora 17.00, Ieromonahul Ilarion Dan, duhovnicul mănăstirii Crucea, va ține un cuvânt despre „Eroismul creștin”, urmat de filmul „Fals tratat de mântuire a sufletului” de Nicolae Mărgineanu.
Joi, de la ora 17.30, Preotul Cezar Axinte va susține un cuvânt, apoi va putea fi vizionat filmul „Andrei Rubliov” de Andrei Tarkovski.
Vineri, de la ora 17.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va susține conferința „Dușmanul personal și dușmanul cetății”, apoi va urma un moment artistic cu Ioana Cristina Andrei și părintele Ștefan Mindea și filmul „Cardinalul” de Nicolae Mărgineanu.
Sâmbătă, de la ora 16.00, Ieromonahul Iustin Dănilă va rosti un cuvânt, urmat de un recital poetic de Elena Dulgheru, „România voievodală” și de filmul „Cetatea Novgorodului” de Aleksei Saltîkov.
Toate filmele vor fi prezentate de criticul de film și poeta Elena Dulgheru.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.
Din 20 august se majorează amenzile pentru lipsa rovinietei valabile pe drumurile naționale.
Din această zi, pentru autoturisme amenda pentru lipsa rovinietei crește de la 275 la 550 de lei.
Pentru vehiculele de persoane cu maximum 23 de locuri pe scaune amenda crește de la 1750 lei la 3100 lei, iar pentru vehicule de transport persoane cu mai mult de 23 de locuri pe scaune amenda ajunge până la 5.500 de lei.
Persoanele neasigurate vor beneficia de asistență gratuită pentru serviciile de bază.
Acest lucru se va întâmpla dacă sunt înscrise pe lista unui medic de familie, potrivit unui act normativ, pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății.
Cei care nu au calitatea de asigurat vor avea dreptul la asistență medicală primară, medicamente în cazul urgențelor chirurgicale și al bolilor infecțioase cu potențial epidemic, la monitorizarea evoluției sarcinii sau la servicii de planificare familială și de prevenție.
Medicul de familie ales va putea fi schimbat numai după expirarea a cel puțin 6 luni de la data înscrierii pe lista acestuia.