Stiri 30 august 2022

Biserica Ortodoxă Română îl cinstește astăzi pe Sfântul Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei.
S-a născut în jurul anului 1590, lângă Târgu-Neamţ şi a fost tuns în monahism la Mânăstirea Secu.
Aici a tradus Scara Sfântului Ioan Scărarul, si a fost ridicat la rangul de arhimandrit.
În anul 1632 a fost ales Mitropolit al Moldovei, unde a păstorit până în anul 1653.
Ca mitropolit, a înfiinţat la mânăstirea „Sfinţii Trei Ierarhi” din Iaşi prima tipografie din Moldova, unde a tipărit mai multe cărţi de slujbă şi de apologetică ortodoxă, printre care şi prima carte românească tipărită în Moldova, Cazania de la 1643.
În anul 1641, Sfântul Varlaam a aşezat la mânăstirea sfinţii Trei ierarhi moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.
Mitropolitul Varlaam s-a preocupat şi de organizarea Sinodului de la Iaşi din anul 1642, unde s-a îndreptat şi aprobat Mărturisirea de credinţă a Mitropolitului Petru Movilă al Kievului.
După ce domnitorul Vasile Lupu a pierdut scaunul domnesc în anul 1653, mitropolitul Varlaam s-a retras la mânăstirea Secu, unde a mai trăit patru ani şi unde a şi fost îngropat.
Sfântul Varlaam a fost canonizat de către Sfântul Sinod în data de 12 februarie a anului 2007.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinstește şi pe Sfântul Ierarh Ioan de la Râşca şi Secu.
A trăit în secolul 17 și a fost contemporan şi prieten apropiat al Mitropoliţilor Varlaam şi Dosoftei ai Moldovei.
S-a născut în ţinutul Vrancei şi a intrat în monahism la Mânăstirea Râşca, unde a vieţuit aproape 18 ani, după care s-a mutat la mânăstirea Secu, iar în anul 1641 devine egumen la Mânăstirea din cetatea Neamţului.
În anul 1667, Sfântul Ioan a fost ales episcop al Huşilor, unde a păstorit timp de şapte ani, în vremuri grele de atacuri militare.
Adânc impresionat de viaţa curată şi alesele nevoinţe ale episcopului Ioan, Sfântul Mitropolit Dosoftei, îl numeşte într-una din cărţile sale „arhiepiscopul cel sfânt şi minunat”.
Din anul 1674 a păstorit Episcopia Romanului până la mutarea sa la Domnul, din anul 1685, fiind înmormântat la mânăstirea Secu.

Astăzi se împlinesc 18 ani de la trecerea la Domnul a Vrednicului de pomenire arhiereul Lucian Florea, fostul Arhiepiscop al Tomisului.
Acesta s-a născut la 3 aprilie 1923, în comuna Stremţ din judeţul Alba.
În anul 1974 a fost hirotonit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române pentru Europa Centrală şi Occidentală iar în anul 1985 a devenit episcop-vicar al Arhiepiscopiei Tomisului şi Dunării de Jos, cu titlul de ”Tomitanul”.
În anul 1990 a fost ales Arhiepiscop al Tomisului până în anul 2001 când s-a retras din motive de sănătate.
Înaltpreasfinţitul Lucian Florea a trecut la Domnul în ziua de 30 august a anului 2004 şi a fost înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Constanţa.
În timpul păstoririi sale s-au reînfiinţat, în judeţul nostru, Mănăstirile ”Dervent”, ”Peşterea Sfântului Apostol Andrei” şi ”Sfânta Elena de la Mare” şi s-au pus bazele înfiinţării Facultăţii de Teologie din Constanţa.

Biserica Ortodoxă va sărbători mâine Așezarea cinstitului Brâu al Maicii Domnului în Raclă.
Cu acest prilej, în această seară, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba Vecerniei la biserica „Așezarea în raclă a Brâului Maicii Domnului” din Constanța, zona Trocadero – Coiciu.
Mâine de la ora 7.25, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Joi, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul și, totodată, marchează începutul anului bisericesc.
Astfel, de la ora 7.00, ierarhul nostru va săvârși slujba de sfințire mare a bisericii mănăstirii „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul și Sf. Cuv. Mc. Efrem cel Nou” din comuna Târgușor, județul Constanța, urmată de Sfânta Liturghie.
De la ora 18.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Ministrul Mediului dă asigurări că cererea de lemn pentru încălzire va fi acoperită în această iarnă.
Pe lângă schema de compensare, autorităţile se preocupă ca lemnul să rămână în ţară și să nu meargă către export.
Ministrul a declarat ca pe piață în ultimele două luni a apărut o cantitate semnificativă de lemn în plus, pentru a stopa creșterea de preț și pentru a acoperi cererea.

Dobrogea se află şi astăzi sub atenționare cod galben de caniculă.
Potrivit AMN local va fi caniculă, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
Temperaturile maxime se vor situa în general între 32 și 37 de grade.
În regiunile sud-estice disconfortul termic se va menține ridicat și pe parcursul zilei de mâine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept