Știri 21 septembrie 2022
Ierarhul nostru va săvârși Sf. Liturghie, de la ora 7.25, urmată de o slujbă de parastas.
De la orele 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului, ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sf. Ierarh Mc. Teodosie de la Mănăstirea Brazi, la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri dimineață va sluji, cu binecuvântarea PS Sebastian, Episcopul Slatinei, la Biserica Adormirea Maicii Domnului din Caracal, jud. Olt.
Sâmbătă, ierarhul Tomisului va săvârși, de la ora 6.45, slujba de resfințire a Bisericii Sf. Împărați Constantin și Elena din localitatea Mircea-Vodă, urmată de Sf. Liturghie, iar seara, de la ora 22.00 va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală din Constanța.
Duminică, va oficia slujba de târnosire a bisericii Sf. Filofteea din cartierul Km-5, de la ora 6.45, urmată de Sf. Liturghie.
Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
Persoanele sănătoase care vor sa doneze și nu o pot face în cursul săptămânii, pot veni sâmbăta aceasta la sediul CRTS din strada Nicolae Iorga, între orele 8.30 și 13.00.
Reamintim că programul de donări al Centrului de Transfuzii este de luni până vineri între orele 7.30 și 12.30.
O mare parte a municipiului Constanța și 5 localități din județ nu au apă până mâine dimineață.
Măsura este luată în vederea executării unor lucrări de înlocuire a unor vane de legătură.
Sunt afectați consumatorii din zonele Industriala, Palas, CET, Km 4-5, Brătianu, Faleză Sud, Gară, Icil, Inel I și II, Coiciu, Baba Novac, precum și cei din localitățile Lazu, Agigea, Cumpăna, Eforie Nord și Techirghiol.
Producția de miere a României a scăzut la jumătate în acest an.
Așa estimează Asociația Crescătorilor de Albine.
Președintele organizației, Ioan Fetea, spune că scăderea este urmare a condițiilor meteo rele din acest an, frigul și ploile din primăvară și căldurile extreme din vară.
Acesta a precizat că alte motive ar fi scăderea consumului, lipsa ajutoarelor suplimentare din partea statului, dar și cantitățile mari de miere contrafăcute de pe piața internă.
Apicultorii nu se așteaptă la creșteri semnificative de preț la miere, deși cheltuielile acestora au crescut cu 30-50%.
Compensarea preţului la carburanţi va rămâne în vigoare încă trei luni.
Prelungirea ar urma să se aplice atât pentru benzină, cât şi pentru motorină.
Așa a decis coaliţia de guvernare, în şedinţa de luni seară.
În iulie, august şi septembrie, prețurile carburanților au fost compensate cu 50 de bani pe litru, iar măsura a avut un impact bugetar estimat la 900 de milioane de lei.
Totodată, Coaliția a decis să pună în practică plafonarea la 500 de lei a prețului pentru metru cub a lemnului de foc de la Romsilva, cât și interzicerea exportului.
Măsura voucherelor sociale se susține a fi extinsă până la 1 iulie 2023.
Premierul Nicolae Ciucă a precizat că la jumătatea anului 2023 se va face o analiză în funcție de rectificarea bugetară pentru a vedea dacă se continuă programul de vouchere sociale.
Beneficiarii voucherelor sunt cei cu venituri sub 1500 de lei.
Aproape jumătate dintre europeni nu se antrenează sau nu fac sport niciodată.
Așa arată un sondaj la nivelul Uniunii Europene.
Procentajul de 45% este în creştere faţă de 39% în 2009.
Respondenţi din Finlanda, Luxemburg şi Ţările de Jos sunt cei mai predispuşi să facă mişcare, în timp ce cei din Portugalia, Grecia şi Polonia sunt cel mai probabil niciodată activi fizic.
Lipsa timpului este principalul motiv pentru care respondenţii nu se antrenează, urmată de o lipsă de motivaţie sau interes.