Stiri 14 octombrie 2022
A trăit în prima jumătate a secolului al 11-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri.
Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală, la o mănăstire de lângă Constantinopol.
Apoi, timp de mulţi ani a trăit o viaţă ascetică în mânăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.
La vârsta de 27 de ani s-a mutat la Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani.
În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, apoi la Belgrad, iar în anul 1521 au ajuns la Constantinopol.
Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641 când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi, şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica Sfinţii Trei Ierarhi.
În prezent, sfintele moaşte sunt depuse la Catedrala Mitropolitană din Iaşi.
Generalizarea cultului Sfintei Parascheva în biserica noastră a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine în judeţul Suceava.
Cu binecuvântarea IPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Ierarhul nostru va oficia de la ora 7.30, Sfânta Liturghie și o slujba de parastas, la schitul „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Pârtești, județul Suceava.
Noaptea, de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța.
Duminică, de la ora 6.45, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de sfințire mare a bisericii monument istoric „Adormirea Maicii Domnului I” din municipiul Constanța (zona Tomis mall).
Așezământul de cult va fi resfințit deoarece a fost reabilitat întregul edificiu.
Luni, 17 octombrie, de la ora 7.25, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Administrația Fondului pentru Mediu a amânat din nou lansarea programului privind casarea autovehiculelor uzate „Rabla local”.
Anunțul vine după ce au existat mai multe negocieri cu primăriile, care au reclamat în principal că nu au bani pentru cofinanțare.
Noua dată este 11 noiembrie, urmând ca înscrierile să se deruleze până pe 30 decembrie sau până la epuizarea bugetului.
Vor putea fi folosite însă și conturile create pentru programele „Rabla clasic” și „Rabla plus”.
Elevii din familii cu venituri mici ar putea primi vouchere pentru control oftalmologic şi achiziţionarea ochelarilor de vedere.
O iniţiativă legislativă în acest sens a întrunit miercuri, votul unanim al Senatului.
Potrivit senatorilor, timpul petrecut în fața ecranelor și cursurile online au dus la o oboseală accentuată a ochilor şi la creșterea cazurilor de afecţiuni oftalmologice.
Ar putea primi vouchere pentru consultații elevii din familii monoparentale sau cu cel puţin doi copii în întreţinere, ale căror venituri lunare de persoană sunt de cel mult 1.500 de lei.
Programul Rabla pentru becuri ar putea fi lansat săptămâna viitoare.
Acest lucru se va întampla dacă formalitățile și bugetul vor fi gata, a anunțat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Ministrul a mai adăugat că bugetul este de 400 de milioane de lei, iar plăţile vor continua anul viitor, pentru că în două luni nu poate fi consumată toată suma.
Programul prevede că persoanele care vor să schimbe becurile clasice cu unele LED o vor putea face în aceleaşi condiţii de înscriere ca şi pentru programul Rabla pentru electrocasnice.
Aproape 800.000 de fermieri vor primi, începând de luni, subvențiile în avans acordate în sectorul vegetal și în zootehnie.
Anunțul a fost făcut de către ministrul agriculturii, Petre Daea, care a precizat că este vorba, în total, de 1,3 miliarde de euro.
El a mai menționat că ploile căzute în ultima perioadă creează condiții pentru însămânțarea culturilor de toamnă.