Stiri 26 octombrie 2022

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de mir.
S-a născut la Tesalonic în vremea împăratului Diocleţian, ca fiu al prefectului cetăţii.
Părinţii săi au fost creştini în taină, de aceea Sf. Dimitrie a primit încă de mic educaţie creştină.
După mutarea tatălui său la Domnul, tânărul Dimitrie a fost numit prefect al Tesalonicului, datorită calităţilor lui morale şi intelectuale.
Împăratul din vremea aceea, Maximian Galeriu a poruncit ca în toate cetăţile să se jertfească zeilor păgâni ca mulţumire pentru victoriile militare pe care le avusese.
Sfântul Dimitrie a refuzat să participe la ceremoniile păgâne, drept pentru care a fost închis.
În temniţă, Sf. Dimitrie a binecuvântat în numele lui Hristos pe un tânăr creştin cu numele Nestor, care urma să se lupte cu un vestit gladiator păgân, cu numele Lie.
În urma luptei, Nestor îl ucide pe Lie, iar împăratul află de binecuvântarea lui Dimitrie şi porunceşte ca acesta să fie ucis.
Moaştele Sf. Dimitrie se află în biserica cu acelaşi nume din Tesalonic.
În ţara noastră, aproximativ 400.000 de persoane poartă numele Sfântului Dimitrie.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti maine pe Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov, ale cărui moaște se află la Catedrala Patriarhală din București.
Cu prilejul hramului, Arhiepiscopul Tomisului va răspunde invitației Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, și va fi prezent la cinstirea ocrotitorului Bucureștilor.
Astfel, de la ora 9.30, în Altarul Mare de Vară de pe Dealul Patriarhiei va fi oficiată Sfânta Liturghie de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, împreună cu Înaltpreasfinţitul Pantelimon, Mitropolitul Veriei, Naousei și Kampaniei, ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, preoți și diaconi.
De la ora 18.00, ierarhul Tomisului va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului, ce va fi transmis pe paginile de Facebook si YouTube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Tot maine, de la ora 21.45, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.

CRTS Constanta în parteneriat cu Primăria Medgidia și Spitalul Municipal organizează o acțiune de donare de sânge.
Persoanele interesate sunt așteptate sâmbăta aceasta, în intervalul orar 08.30-13.30, în incinta Policlinicii din Medgidia.
Potrivit oficialilor, numărul donatorilor este încă insuficient, mai ales după cei doi ani de pandemie, care au făcut imposibilă organizarea de colecte mobile.

România va trece la ora oficială de iarnă în acest week-end.
Astfel, în noaptea de sâmbătă spre duminică, ora 4.00 va deveni ora 3.00.
Duminică, ziua va fi cea mai lungă din an, cu 25 de ore.
Din anul 1997, România a adoptat trecerea la ora oficială de iarnă şi de vară în aceeaşi zi cu statele Uniunii Europene.

Patriarhia Română a încheiat un protocol cu Ministerul Sănătății.
Acesta actualizează activitatea de asistență religioasă și stabilește colaborarea în domeniul asistenței medicale integrate cu asistența socială și religioasă din unitățile sanitare aflate în subordonarea ministerului.
Astfel, preoții vor putea săvârși slujbe în capelele spitalelor, vor putea vizita bolnavii, vor face slujbe de înmormântare pentru cei decedați abandonați sau fără familie și vor asigura servicii religioase în cazurile de urgență.
Documentul prevede și implicarea Bisericii în promovarea unui stil de viață sănătos și în campanii de prevenție pentru sănătate.

Cinci români mor în fiecare zi din cauza infecțiilor intraspitalicești.
Sunt estimări făcute publice de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
El a anunțat că a finalizat raportul cerut de premier după ce mai mulți pacienți au murit la Târgu Mureș și Cluj-Napoca din cauza bacteriilor din spitale.
Oficialii din Sănătate propun ca managerii unităților medicale care raportează corect infecțiile nosocomiale să fie stimulați cu punctaj în plus la evaluare, iar ceilalți, să fie penalizați.
În România, 1% dintre cazurile externate sunt raportate ca infecţii intraspitaliceşti, mult sub media europeană de 7%.
Anual, în UE, 37.000 de oameni mor din cauza acestor infecţii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept