Stiri 2 noiembrie 2022
Mâine dimineață, va săvârși Sfânta Liturghie la același lăcaș de cult.
Apoi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 22.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Acatisul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de la ora 7.30, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, iar de la ora 17.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Adormirea Maicii Domnului şi Cuvioasa Parascheva” din cartierul constănțean Palazu Mare.
Sâmbătă, de la ora 7.00, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Trei Ierarhi” din Constanța, iar de la ora 22.00, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului se va aplica de anul viitor în România.
Acesta reprezintă o prioritate pentru un sistem de sănătate slăbit de lipsa de acțiune din ultimii zeci de ani, afirmă medicul Diana Păun, consilier prezidențial pe probleme de sănătate.
Ea a mai spus că autorităţile discută şi despre realizarea unui fond de inovație în sănătate, cu diverse surse de finanțare, care să ofere tuturor pacienților din România accesul la tratamente noi care apar pe piață și sunt prea scumpe pentru a fi susținute din bugetul CNAS.
Ministerul Educaţiei dezaprobă trecerea la ‘programul de iarnă’ a școlilor, care presupune reducerea duratei orelor şi pauzelor.
Ministerul a trimis Inspectoratelor şcolare o adresă, prin care solicită ca unităţile învăţământ să fie susţinute să îşi păstreze orarul normal, în contextul pierderilor în învățare din perioada pandemiei.
În condiţiile meteorologice actuale, o astfel de interpretare a cadrului legal este discreţionară şi inadecvată, se arată într-un comunicat al Ministerul Educaţiei.
Ministerul Justiției a pus în dezbatere publică proiectul de lege privind ordinul de protecție.
Potrivit propunerilor, ordinul ar urma să fie emis și în cazurile de violență din afara familiilor sau a relațiilor de concubinaj.
Proiectul a fost elaborat în colaborare cu Ministerul de Interne și pleacă de la ideea că statul este dator să ofere același grad de protecție pentru cetățenii săi în fața diferitelor forme de agresiune.
Autorităţile din domeniul sanitar-veterinar vor să relaxeze regulile pentru a-i ajuta pe micii producători de alimente să-şi poată vinde marfa prin intermediul marilor reţele de supermaketuri.
Regulile aflate în vigoare îi avantajează mai mult pe marii producători, care pot parcurge mai uşor procedurile legale.
Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare afirmă că noile reglementări nu vor pune în niciun fel în pericol siguranţa consumatorilor.
Practic, relaxarea regulilor impuse de autorități va însemna doar reducerea birocrației, nu scăderea standardelor din domeniul siguranței alimentelor.
Rezolvarea cuvintelor încrucișate este cea mai bună activitate pentru creier.
Oamenii de ştiinţă americani au descoperit că această activitate ajută la stimularea memoriei la persoanele în vârstă cu deficienţe cognitive uşoare.
Potrivit cercetătorilor, cuvintele încrucişate depăşesc jocurile logice.
Rezolvarea cuvintelor încrucişate a fost mai eficientă pentru participanţii cu cele mai severe simptome, dar ambele forme de antrenament au fost la fel de productive în stadiile incipiente ale degradării mentale.
Peste jumătate dintre români spun că le va fi foarte greu să achite facturile pentru utilităţi în această iarnă.
Procentul este mai ridicat în cazul tinerilor între 25 şi 34 de ani (64%), conform unui studiu.
De asemenea, jumătate dintre respondenţi declară că sunt îngrijoraţi că nu vor reuşi să îşi încălzească locuinţa, iar 48% se aşteaptă să existe întreruperi de furnizare a căldurii din cauza infrastructurii vechi.
Referitor la soluţiile pe care românii le iau în calcul pentru sezonul rece, 48% declară că vor reduce consumul de energie electrică, iar 29% vor opri încălzirea în camerele neutilizate şi vor folosi apa la o temperatură mai scăzută.