Stiri 10 noiembrie 2022
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.45, va oficia Acatisul Maicii Domnului și Acatistul Sfântului Ierarh Nectarie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Mâine, de la ora 8.00, împreună cu PS Paisie Lugojanul, IPS Teodosie va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Văcăreștii Noi, ocrotită și de către Sfântul Mina.
Apoi, de la ora 16.30, va oficia Sfântul Maslu la biserica de lemn „Sfântul Mare Mucenic Mina” din parcul Tăbăcărie, iar
de la ora 18.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Sfântul Ioan Rusul” din apropierea localităţii Palazu Mic, jud. Constanţa.
Sâmbătă, de la ora 7.15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia slujba de sfințire mare a bisericii „Sfânta Treime” din Săcele, județul Constanța, urmată de Sfânta Liturghie.
Tot sâmbătă, la ora 21.45, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului.
Cu acest prilej, de la ora 7.45, ierarhul Tomisului, împreună cu PS Macarie de Glavinitsa (Bulgaria), va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfinții Ioan Casian și Gherman” din satul Casian.
Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Ioan Gură de Aur și ale Sfinților de la mănăstirea Pecerska (peșterile apropiate).
Luni, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru postul Nașterii Domnului și cinstirea Sfântului Apostol Filip.
Astfel, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 7.45, la mănăstirea „Sfântul Apostol Filip”, din apropierea localității Adamclisi.
Inspectoratul Școlar Județean Constanța a dat asigurări că nu sunt probleme legate de asigurarea căldurii în școlile și grădinițele din municipiu.
Inspectorul general Sorin Mihai spune că, potrivit reprezentanților Termoficare Constanța, furnizarea căldurii în sistem centralizat va începe atunci când timp de 3 zile consecutiv se vor înregistra temperaturi mai mici de 10 grade pe timpul nopții.
Situațiile punctuale în care se identifică, în această perioadă, probleme vor fi rezolvate la nivelul fiecărei unități de învățământ – a mai declarat Sorin Mihai.
Astăzi este Ziua Artileriei Române.
Domnul Țării Românești, Gheorghe Bibescu a legiferat, printr-o Poruncă Domnească din 10 noiembrie 1843, înființarea primei baterii a Țării Românești, act ce simbolizează constituirea Artileriei ca armă de sine stătătoare.
Direcțiile strategice de înzestrare ale artileriei române, pe lângă cele pe termen scurt și mediu, sunt trasate până în anul 2030.
Constănțenii vor avea de sâmbăta aceasta căldură în apartamente.
Anunțul a fost făcut de Primărie care a precizat că prima parte a lunii noiembrie a acestui an s-a caracterizat prin temperaturi exterioare peste cele normale ale perioadei, însă în prezent se întrunesc condițiile pentru începerea furnizării căldurii.
Preţul local al energiei termice facturată populației va fi de 450 lei/Gcal, din 1 noiembrie 2022.
Guvernul a adoptat o hotărâre prin care alocă 5 miliarde pentru investiţii în Portul Constanța, în special pentru dezvoltarea componentei feroviare.
Este vorba de aproximativ 250 de kilometri de cale ferată, ceea ce asigură continuarea dezvoltării operaţionale a Portului Constanţa.
Şi Portul Galaţi va primi fonduri în plus pentru dezvoltarea transportului multimodal, printr-o altă hotărâre de Guvern.
Liderii coaliției de guvernare au ajuns la un acord în ceea ce privește prețurile la energie și gaze naturale.
Astfel, se mențin plafoanele actuale la energie electrică de 68 de bani pentru un consum lunar de 100 de kilowați-oră și de 80 de bani pentru cel de până la 255 de kilowați-oră.
Atât consumatorii casnici care depășesc acest plafon, cât și marile companii vor plăti un preț fix de 1,30 lei pe kilowatt-oră.
Pentru facturile la gaze se păstrează același preț ca și până acum.