Stiri 15 noiembrie 2022

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Cuvios Paisie Velicicovschi de la Neamţ.
S-a născut pe 21 decembrie 1722, în familia protoiereului din oraşul Poltava din Ucraina.
De tânăr a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Kiev, după care a venit în Ţările Române, unde a învăţat limba română la schiturile Dălhăuţi, Trăisteni şi Cârnu.
De aici, a mers la Muntele Athos, unde a devinit pustnicul Paisie şi a fost hirotonit ieromonah, după care a întemeiat o obşte monahală de 64 de călugări români, ucraineni şi ruşi.
În anul 1763 a venit în Moldova, la mânăstirea Dragomirna, cu o parte dintre ucenici şi a întemeiat o obşte de 350 de monahi.
Aici a tradus o parte dintre scrierile Sfinţilor Părinţi, şi a devenit astfel ctitorul Filocaliei în limbile română şi slavonă.
Totodată, a introdus isihasmul în viaţa monahală de obşte şi a dezvoltat un nou curent teologic-monahal numit paisianism.
În anul 1775, din cauza ocupaţiei austriecilor, obştea Sfântului Paisie s-a mutat la mânăstirea Secu, iar apoi la Neamţ, datorită creşterii numărului de călugări.
În ziua de 15 noiembrie a anului 1794, Sfântul Paisie s-a mutat la Domnul, la vârsta de 72 de ani.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse a proclamat canonizarea Sfântului Paisie în anul 1988, iar cinstirea sa se face în toate ţările ortodoxe.

Creştinii ortodocşi au intrat, de astăzi în Postul Naşterii Domnului sau al Crăciunului.
Acest post simbolizează ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moise, precum şi postul patriarhilor din Vechiul Testament deoarece după cum aceştia aşteptau venirea lui Mesia prin post şi rugăciune, aşa se cuvine şi creştinilor să întâmpine prin ajunare pe Iisus Hristos Cel născut din Fecioara Maria.
Postul are o durată 40 de zile, până la 25 decembrie, de sărbătoarea Naşterii Domnului.
Din punct de vedere al alimentaţiei, acest post este unul mai uşor, decât cel al Paştelui, deoarece cuprinde mai multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin.
Dezlegările la peşte sunt în zilele de sâmbătă şi duminică, în perioada 21 noiembrie-18 decembrie, precum şi la următoarele sărbători: Intrarea Maicii Domnului în Biserică pe 21 noiembrie, Sf. Apostol Andrei pe 30 noiembrie, Sf. Nicolae pe 6 decembrie, precum şi în zilele de 5, 12 şi 13 decembrie când se cinstesc sfinţi mai importanţi în ortodoxie.

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Apostol și Evanghelist Matei.
Cu acest prilej, de la ora 7.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Apostol și Evanghelist Matei” din localitatea Mircea Vodă.
Joi, de la ora 7.15, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
Apoi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.45, va oficia Acatisul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Circulaţia rutieră pe anumite sectoare ale drumurilor montane Transalpina şi Transfăgărăşan se va închide, de joi.
CNAIR informează ca măsura este luată din cauza condiţiilor meteorologice prognozate.
Astfel, circulaţia rutieră va fi interzisă pentru toate categoriile de autovehicule pe următoarele sectoare de drum: DN 67C (Transalpina) între Rânca şi Obârşia Lotrului şi DN 7C (Transfăgărăşan) între Piscu Negru şi Cabana Bâlea Cascadă.

Autorităţile din Constanţa şi Tulcea solicită eliminarea taxelor de pod de la Feteşti şi Giurgeni pentru locuitorii din cele două judeţe.
Preşedintele CJ Constanţa, Mihai Lupu a declarat că locuitorii acestor judeţe sunt singurii din ţară care trebuie să plătească pentru a pleca şi a se întoarce acasă și considera ca taxa este discriminatorie.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, Horia Teodorescu, a declarat că judeţul, prin parlamentarii săi, va pleda pentru eliminarea taxelor de pod pentru persoanele care locuiesc în Dobrogea.

Noua ordonanţă de urgenţă a Guvernului care reglementează preţul la energia electrică va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor ca for decizional.
Actul normativ stabileşte că tarifele la electricitate, pentru populaţie şi companii, nu vor depăşi 1 leu şi 30 de bani pentru un kilowatt oră.
Astfel, va exista un mecanism pentru achiziţia centralizată de energie electrică la un preţ fix, măsură valabilă de la 1 ianuarie anul viitor până în martie 2025.

Atenție la produsele de post!
Inspectorii de la Protecția Consumatorilor atrag atenția românilor să fie atenți de unde se aprovizionează cu produse de post și, mai ales, să citească atenți etichetele.
ANPC sfătuiește consumatorii să nu cumpere produse a căror etichete nu informează complet și corect privind conținutul, ingredientele sau calitatea acestora.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept