Stiri 30 noiembrie 2022

Biserica Ortodoxă îl cinsteşte astăzi pe Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României.
Acesta era originar din Betsaida şi era fratele sfântului Apostol Petru.
Face parte dintre cei doisprezece apostoli şi a fost primul care l-a urmat pe Hristos, după ce l-a auzit pe Sfântul Ioan Botezătorul mărturisind despre Iisus că este Mielul lui Dumnezeu.
Sfântul Andrei l-a adus la apostolie şi pe fratele său, Petru.
Amândoi au renunţat la ocupaţia de pescari şi au devenit ucenici ai Domnului Iisus Hristos.
După Învierea Domnului, Sfântul Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria.
Acest fapt i-a conferit şi supranumele de „apostolul românilor”.
Conform datelor istorice, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită de atunci „crucea Sfântului Andrei”.
Cel mai important loc al creştinismului românesc ce are legătură cu Sfântul Andrei este Peştera Sfântului Apostol Andrei, de la mânăstirea cu acelaşi nume de lângă localitatea Ion Corvin.
Conform statisticilor, peste 1 milion de români îşi serbează astăzi onomastica.
Cu această ocazie, de la ora 17.30, Corala „Armonia” a Arhiepiscopiei Tomisului va susține un concert dedicat Sfântului Apostol Andrei la Centrul multifuncțional educativ pentru tineret „Jean Constantin” din Constanța.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte și pe Sfântul Ierarh Andrei Şaguna.
Acesta a păstorit biserica românească din Transilvania, în timpul secolului 19.
S-a născut în anul 1808, în Ungaria, din părinţi aromâni, a purtat de la botez, numele Anastasie şi a studiat Dreptul, Filozofia şi Teologia.
La vârsta de 25 de ani, a intrat în monahism la mitropolia din Karlowitz şi a primit numele Andrei, după care, în scurt timp a fost hirotonit ieromonah.
A devenit apoi profesor de teologie şi stareţ la mai multe mănăstiri sârbeşti, iar în anul 1846, a fost hirotonit arhiereu vicar al episcopiei din Sibiu.
În această postură s-a implicat în mişcarea revoluţionară a românilor transilvăneni şi a fost co-preşedinte al Adunării Naţionale de la Blaj din 1848 şi delegat al acesteia la Curtea de la Viena.
Datorită activităţii sale, în anul 1864, Episcopia de Sibiu a fost ridicată la rangul de Mitropolie iar el a fost ales mitropolit.
În această calitate, a ctitorit actuala reşedinţă mitropolitană, a organizat învăţământul ortodox românesc de toate gradele din Transilvania, a înfiinţat aproape 800 de şcoli şi a tipărit mai multe manuale şcolare şi publicaţii teologice, la tipografia întemeiată tot de el.
În anul 1868, a întocmit un renumit Statut Organic de Funcţionare a bisericii ortodoxe din Transilvania.
Pentru vrednicia sa, Sfântul Sinod a hotărât canonizarea Ierarhului Andrei Şaguna, în anul 2012, în luna iulie.

Mâine, este Ziua Naţională a României.
Cu acest prilej, de la ora 6.00, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Ap. Petru și Pavel”, urmată, de slujba de Te Deum pentru Ziua Națională a României, oficiată de la ora 9.00, la Monumentul „Victoriei” din Parcul Arheologic.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi de la ora 21.45, va oficia Acatisul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Constănțenii sunt așteptați să doneze sânge.
CRTS Constanța anunță că vineri este program normal de donare, (în intervalul orar 7.30 – 12.30).
Mâine, Centrul va fi închis, în contextul zilei de sărbătoare legală.

Autobuzele CT BUS circulă săptămâna aceasta în program de weekend.
Astfel, toate liniile se vor afla pe trasee în intervalul orar 05:45 – 23:00.
Totodată, mâine, între orele 08:00 – 13:00, autobuzele liniilor ce tranzitează intersecția bd. Ferdinand cu bd. Tomis și str. Termele Romane cu str. Traian (42, 44, 48, 51, 101, 51B, 5-40, 2-43, 43C și 43M) vor înregistra întârzieri, ca urmare a organizării paradei de Ziua Națională.

Asigurarile auto s-au scumpit foarte mult.
Din aceasta cauză, tot mai mulţi şoferi au ales să platească RCA-ul în rate, deoarece polițele RCA sunt mai scumpe față de anul trecut, în funcție de categoria de vârstă și de capacitatea cilindrică a mașinii.
Amenzile pentru șoferii care nu au asigurare pot ajunge și la 2.000 de lei iar aceștia vor rămâne fără certificat și plăcuțele de înmatriculare până prezintă dovada că au plătit polița RCA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept