Știri 2 decembrie 2022
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia astăzi, de la ora 17.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” din Năvodari.
Mâine, de la ora 6.45, va oficia slujba de sfințire a bisericii din Dunăreni, urmată de Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.45, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Duminică dimineață, va răspunde invitației PS Petroniu, Episcopul Sălajului, și va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala episcopală din Zalău.
De la ora 18.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfinții Constantin și Elena și Sfântul Nicolae” din km. 4-5, Constanța.
Luni, de la ora 7.30, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală.
Tot luni, de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul constănțean Coiciu.
Marți dimineață, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului, Sfinții Ierarhi Nicolae și Bretanion” de lângă localitatea 23 August.
Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a patra ediție a acțiunii umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se desfășoară până pe 17 decembrie și are ca scop sprijinirea familiilor sărace din mediul rural din județul Constanța.
Astfel, va fi organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și haine în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.
Astăzi se împlinesc 24 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui arhimandrit Ilie Cleopa.
Acesta s-a născut în comuna Suliţa, judeţul Botoşani, la 10 aprilie, în anul 1912 cu numele de mirean Constantin.
A intrat în viaţa monahală în anul 1929, la vârsta de 17 ani la schitul Sihăstria.
A fost tuns în monahism pe 2 august 1937, şi a primit numele Cleopa.
Din cauza regimului politic comunist se retrage de mai multe ori în munţi, urmărit de Securitate.
Pe 23 ianuarie 1945 este hirotonit ieromonah de către Episcopul Galaction Cordun, iar ulterior este numit egumen al Mănăstirii Sihăstria.
Părintele Cleopa a povăţuit ca duhovnic la mănăstirea Sihăstria, timp de 34 de ani până la mutarea sa către Domnul.
Românii vulnerabili vor primi 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie şi vouchere sociale.
Cardurile pentru încasarea ajutoarelor vor fi emise şi distribuite de Poşta Română, iar listele cu beneficiari vor fi întocmite de Ministerul Muncii.
Tot din fonduri europene, Ministerul Investiţiilor va continua să finanţeze şi măsura de acordare a voucherelor sociale pentru achiziţia de alimente şi mese calde în valoare de 250 lei, o dată la două luni, pe întreg anul 2023.
Aproape jumătate din studenții români înscriși în anul 2015 au renunțat la facultate.
Aşa arată un studiu al Ministerului Educației.
Cei mai mulți și-au dat seama că domeniul nu li se potrivește, în timp ce alții nu au avut suficienți bani ca să își poată termina studiile.
În schimb, tinerii din mediul rural au fost mai perseverenţi şi au terminat studiile într-un număr mai mare față de cei din mediul urban.
În acest context, Ministerul Educaţiei a lansat în dezbatere publică un proiect de lege pentru a putea angaja consilieri şcolari, astfel încât numărul lor să ajungă la 10.000 în tot sistemul de învăţământ, dar procesul s-ar putea finaliza abia în anul 2027.
Țigările vor fi mai scumpe de anul viitor.
Potrivit unui proiect al Comisiei Europene, accizele se vor dubla, de la 1,8 euro pentru un pachet de 20 de țigarete, la 3,6 euro.
Pentru țigările electronice cu nicotină, planul este ca accizele să varieze pornind de la 20%, în funcție de cât de puternice sunt şi vor fi taxate pentru prima dată la nivelul întregii Uniuni Europene.