Știri 30 ianuarie 2023

Biserica Ortodoxă îi cinstește astăzi pe Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Ioan Gură de Aur şi Grigorie Teologul.
Sărbătorirea împreună a celor trei sfinţi ierarhi, a fost rânduită de către episcopul Ioan al Evhaitelor, în secolul 11.
Pe atunci, la Constantinopol apăruse o dezbatere pe tema „care dintre cei trei sfinţi ar fi mai mare şi mai vrednic de cinstire”.
În timpul dezbaterilor, episcopului Ioan i-au apărut cei trei sfinţi ierarhi care i-au spus că în calitatea lor de mari dascăli şi îndrumători în teologie, sunt egali în cinstire în faţa lui Dumnezeu, motiv pentru care să fie cinstiţi toţi trei într-o singură zi.
Deoarece fiecare dintre cei trei sfinţi are câte o zi individuală de cinstire în cursul lunii Ianuarie, episcopul Ioan a hotărât ca şi cinstirea lor împreună să fie în aceeaşi zi.

Biserica Ortodoxă va prăznui joi Întâmpinarea Domnului.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 8.00, Sf. Liturghie la Mănăstirea ”Acoperământul Maicii Domnului” din Năvodari, care își va cinsti cel de al doilea hram, ”Întâmpinarea Domnului”.
De la ora 18.00, ierarhul nostru va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului ce va fi transmis pe paginile de Facebook si YouTube ale Arhiepiscopiei Tomisului.

Persoanele fără adăpost de pe raza municipiului Constanța pot fi găzduite temporar în două centre speciale, în perioadele cu vreme nefavorabilă.
Într-o primă etapă, oamenii străzii sunt supuși unui control medical, pentru a stabili dacă suferă de boli infecțioase și, ulterior, pot fi transferați în centrele din Kilometrul 4-5, respectiv Brătianu, cu o capacitate totală de aproximativ 70 de locuri.
Acolo beneficiază gratuit de cazare, masă, materiale pentru igiena personală și acces la dușuri.
Constănțenii care vor să semnaleze astfel de situații pot suna, cel mai simplu, la 112, de unde vor fi direcționați către secția de poliție competentă.

Viitoarea clădire a Teatrului pentru Copii și Tineret va fi amplasată în zona Delfinariului.
Anunțul a fost făcut de actorul și regizorul Lică Gherghilescu, în prezența președintelui Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu.
Sala mare a viitoarei clădiri a Teatrului pentru copii din Constanța va avea o capacitate de 300 de locuri, dar va exista și o sală mai restrânsă, la demisol, unde se vor putea ține spectacole pentru copii cu vârsta mai mică de 3 ani.

Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică structura anului şcolar 2023-2024.
Cursurile ar urma să se desfăşoare potrivit viitoarelor legi ale educaţiei, aflate încă în elaborare.
Ministerul propune ca noul an şcolar să înceapă pe 11 septembrie şi să se încheie pe 21 iunie 2024.
În total ar urma să fie 36 de săptămâni de cursuri, împărţite în module.
Prima vacanţă este propusă în perioada 28 octombrie-5 noiembrie, iar cea de iarnă, între 23 decembrie şi 7 ianuarie inclusiv.

Românii vor putea verifica bonurile fiscale.
Fiscul lucrează la o aplicaţie prin care românii vor putea verifica cu o poză a unui bon fiscal dacă acesta a fost emis de pe o casă de marcat conectată la serverele ANAF.
Anunţul a fost făcut de ministrul digitalizării, Sebastian Burduja.
Astfel, orice cetăţean va putea sesiza situaţiile care încalcă legea.
Potrivit ministrului, cele mai multe case de marcat sunt conectate la serverele ANAF, iar, dacă statul percepe anumite abateri în activitatea agenţilor economici, poate să facă verificări şi să constate dacă sunt nereguli.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept