Știri 28 februarie 2023
Aceştia sunt originari din Dobrogea şi au fost contemporani şi chiar prieteni aproape toată viaţa lor, în timpul secolelor 4-5.
Ambii au plecat din Dobrogea pentru a căuta desăvârşirea creştină în pustia Egiptului, după care au ajuns la Constantinopol, unde au fost hirotoniţi de către Sfântul Ioan Gură de Aur, Gherman ca preot iar Ioan Casian ca diacon.
În anul 405, urmare a exilului nedrept care a fost impus Sfântului Ioan Gură de Aur, cei doi sfinţi dobrogeni au ajuns la Roma, pentru a-l înştiinţa pe papa Inocenţiu I despre nedreptatea făcută patriarhului de Constantinopol.
Aici Sfântul Ioan Casian a fost hirotonit preot, iar după 10 ani a ajuns la Marsilia, unde a întemeiat două mânăstiri, una de călugări şi alta de maici, după rânduiala patristică a Răsăritului, motiv pentru care sfântul dobrogean este socotit întemeietor al monahismului patristic apusean.
În jurul anului 435, Sfântul Ioan Casian s-a mutat către Domnul, iar sfintele sale moaşte se păstrează şi astăzi în mânăstirea întemeiată de el.
Ambii sfinţi au fost canonizaţi de către sfântul Sinod în anul 1992 şi sunt cinstiţi pe data de 29 februarie în anii bisecţi, sau pe 28 februarie dacă anul nu este bisect.
În Postul Mare credincioşii pot participa la slujbele speciale rânduite de Biserică.
La catedrala arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia până joi slujba Canonului cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul, de la ora 17:00.
Mâine și vineri, Ierarhul nostru va săvârşi Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfinţite, de la ora 7.30, la Catedrala arhiepiscopală.
Slujba Canonului cel Mare se transmite și video pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine de la ora 11.00, Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Gherman” din cartierul km. 4-5 din Constanța.
Joi, de la ora 15.15, ierarhul nostru va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.45, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Astăzi este Ziua Protecției Civile.
În urmă cu 90 de ani a fost aprobat Regulamentul Apărării contra atacurilor aeriene, fiind considerat actul de naștere al Protecției Civile.
Coordonarea de specialitate a activităţilor de protecţie civilă se realizează la nivel naţional de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi la nivel local de inspectoratele pentru situaţii de urgenţă judeţene.
Județul Constanţa nu are nicio unitate de învățământ încadrată în clasa I de risc seismic.
Aşa arată o primă situație publicată, pe site-ul Ministerului.
Școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern.
Nurofenul ar putea avea efecte secundare majore.
Autoritățile din Marea Britanie vor să îl scoată de pe piață sau să îl elibereze doar pe bază de prescripție medicală, după ce s-a descoperit că acesta conține o substanță, numită pseudoefedrină care produce efecte adverse rare, dar mortale.
Agenția Europeană a Medicamentului lucrează la o anchetă în acest sens, iar
dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană, deci și în România.
Tinerii din România încep să consume droguri de la 13 ani.
Aşa arată cel mai recent raport al Agenției Naționale Antidrog, unde cele mai consumate sunt canabisul și noi substanțe psihoactive.
Specialiștii antidrog atrag însă atenția că tinerii fac abuz și de medicamente eliberate cu sau fără prescripție medicală, pe care le iau în cantități mari pentru a-și induce o stare euforică.
În raportul Agenției Naționale Antidrog se arată că o tonă de droguri și aproximativ jumătate de milion de comprimate au fost confiscate anul trecut de Inspectoratul General al Poliției Române.