Stiri 13 martie 2023
Miercuri, de la ora 17.00, ierarhul nostru va oficia Taina Sfâtului Maslu la mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” din localitatea Dorna Arini, județul Suceava.
Joi, de la ora 7.00, va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De la ora 10.30, va oficia Taina Sfântului Maslu la Căminul pentru persoane vârstnice din Constanța, în contextul în care anul 2023 a fost proclamat, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, An omagial al pastorației persoanelor vârstnice.
Tot joi, de la ora 18.00, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook și Youtube ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.45, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Constănțenii sunt invitați la o seară culturală caritabilă pentru sinistrații din Turcia.
Aceasta se va desfășura sâmbătă, de la ora 18.00, la restaurantul Dorna din stațiunea Mamaia.
Printre invitați se numără artiști ca Liviu Manolache, Ionuț Neagu, Claudia Dobre, Iulian Bratu, Aurel Sava, Ionuț Dulgheriu și formațiile Melody 20 și ProArtistic Band.
Prețul de intrare este 100 de lei, iar fondurile colectate vor fi direcționate către sinistrații din Turcia.
Evenimentul este organizat de Asociația de Cultură Tătară Barsin Birsin.
Astăzi este Ziua Mondială a Somnului.
Aceasta este coordonată de Asociaţia Mondială a Medicinei Somnului și are ca scop conştientizarea tulburărilor de somn, cu ajutorul unui specialist în domeniu.
Cele mai multe tulburări de somn pot fi prevenite sau tratate, dar mai puţin de o treime din suferinzi recurg la ajutor profesionist.
Tulburările de somn constituie o problemă globală ce ameninţă sănătatea şi calitatea vieţii pentru 45% din populaţia lumii.
Potrivit statisticilor, 10% din populaţia lumii este mulţumită cu 6-7 ore de somn pe noapte, iar 15% are nevoie de mai mult de 9 ore.
Ministerul Educaţiei a modificat structura anului şcolar 2023-2024.
Astfel, a fost mutată vacanța de primăvară într-o perioadă care să includă și sărbătoarea Paștelui ortodox și a fost stabilită între 27 aprilie și 7 mai 2024.
Rămân valabile datele de începere a cursurilor în toamnă, în 11 septembrie, și de încheiere a anului școlar, în 21 iunie.
Elevii și preșcolarii vor avea vacanță de iarnă din 23 decembrie până în 7 ianuarie.
Locuitorii comunei 23 August sunt așteptați să doneze sânge.
Acțiunea se va desfășura sâmbăta aceasta, la Căminul cultural din localitate, în intervalul orar 8.30 – 13.30.
Este nevoie de donatori din toate grupele de sânge.
Primăriile mai au la dispoziție aproape o lună pentru a depune proiecte de deschidere a unor Centre de zi destinate copiilor și părinților aflați în dificultate.
În acest scop sunt alocate 50 de milioane de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Astfel, va fi înființat Observatorul Național al Copilului, prima bază de date cu informații despre copiii vulnerabili, iar la nivel local vor fi constituite Consilii Comunitare Consultative, din care vor face parte medici, preoți, învățători, sau reprezentanți ai societății civile.
Aceste măsuri sunt prevăzute într-o lege adoptată recent de Senat.
Aproximativ 40% dintre angajaţii români acuză dureri de spate cauzate de poziţia de lucru la locul de muncă.
Specialiştii în Medicina Muncii atrag atenția că fiecare instituție ar trebui să ia măsuri pentru a limita această problemă.
Aproximativ 100 de medici de la Spitalul CFR Timișoara au participat la un curs pe tema posturii corecte în fața calculatorului și a poziționării elementelor de mobilier în spațiul de lucru.
De asemenea, va fi demarată o campanie de îmbunătățire a spațiului de lucru și de evaluare a stării de sănătate a angajaților.