Știri 4 aprilie 2023
Sâmbătă, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie de la ora 8.00, la biserica Sf. Cruce și Sf. Calinic de la Cernica din cartierul Energia.
Lăcașul de cult își va cinsti ocrotitorul spiritual, pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica pe 11 aprilie.
Credincioșii se vor putea închina la moaștele Sfinților Ioan Botezătorul, Nectarie, Nicolae, Maria Magdalena, Spiridon și Calinic de la Cernica.
Corala Armonia organizează un miniturneu cu tradiționalul concert prepascal ”În vremea aceea…”
Fresca muzicală pentru soliști, cor și orchestră este compusă de preotul Ion Popescu Runcu și reprezintă o transpunere pe note a Patimilor lui Iisus care se finalizează cu Învierea Mântuitorului.
Concertul este dirijat de Arhidiacon Ion Iulian Dumitru.
Evenimentul se va desfășura maine, de la ora 19.00, în Sala de Concerte a Liceului de Arte “Regina Maria” din Constanța, joi, de la ora 14.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Mangalia, iar vineri, de la ora 14.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Medgidia.
Intrarea va fi liberă.
Academia Română împlineşte astăzi 157 de ani.
A fost fondată în anul 1866, iniţial, sub numele de Societatea Literară Română și este definită drept cel mai înalt for de cultură şi ştiinţă românesc.
Transformată, în anul 1879, în Institut Național cu denumirea Academia Română, aceasta a primit ca misiune principală cultivarea „limbii și a istoriei naționale, a literaturilor, a științelor și frumoaselor arte”, ideal pe care membrii săi l-au slujit vreme de peste un secol și jumătate.
Unul din patru elevi de liceu nu va avea manuale noi în viitorul an școlar, din lipsa planurilor-cadru.
Licitațiile pentru manuale nu vor exista, iar prețurile de achiziție oferite de Ministerul Educației pentru cele retipãrite sunt foarte mici, astfel, nicio editurã nu are posibilitatea de a le retipãri.
Federația Naționalã a Pãrinților și Uniunea Editorilor din România, atrag atenția cã liceenii vor fi nevoiți sã învețe dupã manuale în stare avansatã de uzurã și murdare, care reprezintã un real pericol de contaminare cu boli transmisibile.
Turiștii care se vor caza la vară în Constanța sau în stațiunea Mamaia, nu vor plăti taxă de stațiune.
Taxa va fi suportată, deocamdată, tot de către hotelieri.
Patronatele din domeniu au solicitat de anul trecut municipalității introducerea unei taxe de oraș, așa cum se întâmplă și în alte orașe turistice europene.
Variantele propuse de patronate au fost două: fie 1% din taxa de cazare, fie 2% din prima noapte de cazare.
În cele din urmă, varianta aleasă a fost ca turiștii să plătească 1% din tariful de cazare, la sosirea în structura turistică, însă nu se va aplica în această vară.
România va avea de anul viitor un campus pentru recuperarea și reintegrarea adolescenților dependenți de droguri.
Aproape 11% dintre românii care au între 15 și 64 de ani au consumat cel puțin un tip de drog ilicit, arată cel mai recent raport al Agenției Naționale Antidrog.
Datele oficiale mai indică și că cei mai mulți consumatori sunt în rândul celor care au între 15 și 34 de ani, cu cea mai mică vârstă de debut declarată pentru consumul de noi substanțe psihoactive, de 13 ani.
Trotinetele electrice nu vor mai putea fi închiriate în Paris.
Măsura a fost luată după ce 90% din parizienii participanţi la un referendum pe această temă au votat pentru interzicerea lor.
Astfel, se doreşte reducerea numărului de accidente sau parcarea trotinetelor în orice loc.
Parisul ar urma să devină astfel prima capitală europeană ce desființează serviciul de închiriere a trotinetelor electrice apărute pe străzile capitalei franceze acum 5 ani.