Stiri 1 mai 2023
În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat ziua de 1 mai ca Ziua Internaţională a Muncii, în memoria victimelor grevei generale din Chicago.
Cu timpul, 1 mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii.
În România, această zi a fost sărbătorită prima dată în anul 1890, iar în timpul comunismului se organizau manifestaţii ample pe străzi.
După anul 1990, 1 Mai nu mai are importanţă propagandistică, însă a rămas zi liberă, iar lumea o celebrează de obicei în aer liber.
Autobuzele CT BUS circulă astăzi în program de week-end.
Astfel, autobuzele se află pe traseu până la ora 23:00.
De asemenea, turiștii pot face turul orașului Constanța și al stațiunii Mamaia cu autobuzele de pe linia estivală City TOUR.
Acestea vor circula în intervalul orar 10:00 – 18:00, cu o frecvență de 30 de minute.
CFR a suplimentat trenurile, cu prilejul minivacanței de 1 Mai.
Astfel, sunt asigurate, în plus față de trenurile existente, garnituri pentru legături directe între marile orașe din țară și litoral, Constanța și Mangalia.
Acestea vor circula până mâine dimineață.
Sunt, de asemenea, disponibile și conexiunile rapide din Capitală, de unde pleacă la un interval de 1-2 ore trenuri spre Constanța.
Guvernul a aprobat un memorandum cu Ministerul Apărării din Belgia privind internarea şi tratarea pacienţilor români cu arsuri grave.
Aceştia vor fi tratați în Spitalul militar „Regina Astrid” din Bruxelles.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a arătat că în România există doar 24 de paturi pentru marii arși, mult sub numărul de astfel de pacienți pentru care este vital transferul în termen de 24 sau 48 de ore într-un centru performant.
Noile reglementări pentru ucrainieni au intrat de astăzi în vigoare.
Potrivit noilor reglementări, familiile vor primi, lunar, o sumă fixă de 2.000 de lei pentru cazare şi câte 600 de lei pe membru de familie pentru hrană.
Persoanele singure vor beneficia de 750 de lei pe lună pentru cazare.
Înmatricularea vehiculelor se va face online.
Conform unui proiect iniţiat de către Ministerul Digitalizării şi cel al Afacerilor Interne pus recent în dezbatere, înmatricularea şi radierea autovehiculelor se vor face online, scop în care MAI va crea o platformă, în 6-12 luni de la adoptarea actului normativ.
Anul trecut au fost înmatriculate aproape 130 de mii de autoturisme noi şi peste 320 de mii second hand.