Stiri 2 iunie 2023
Acesta s-a născut în cetatea Trapezunt de pe coasta Mării Negre, în jurul anului 1300, era creştin-ortodox, iar de meserie era negustor.
În timpul unei călătorii către Cetatea-Albă a fost trădat de unul din partenerii de drum şi pârât în chip mincinos către mai marele cetăţii că Ioan ar dori să se convertească la păgânism. Pentru că Sf. Ioan a mărturisit pe adevăratul Dumnezeu, Mântuitorul Hristos, mai marele cetăţii s-a mâniat şi a poruncit ca sa fie omorât prin tăierea capului.
Creştinii din Cetatea Albă au luat trupul Sfântului mucenic Ioan şi l-au îngropat în Biserica cetăţii vreme de 70 de ani.
În anul 1402, Voievodul Alexandru cel Bun, împreună cu mitropolitul Iosif au adus în Moldova moaştele Sf. Ioan cel Nou.
Ele au rămas aici până în 1686 când au fost duse pentru scurt timp în Polonia, pentru a fi ferite de armata lui Ioan Sobieski.
În anul 1783, moaştele Sf. Ioan cel Nou au fost readuse în Moldova, la Suceava, unde se regăsesc şi astăzi.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine în localitatea Culmea Nord din județul Constanța.
Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 6.30, Sfânta Liturghie și slujba de pomenire de obște a celor adormiți la biserica „Sfânta Treime” din localitate.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Sfinților 4 martiri de la Niculiţel și Acatistul Sfântului Duh la biserica “Sfinții 4 martiri” din cartierul Faleză Nord.
Duminică, de sărbătoarea Pogorârii Sfântului Duh, IPS Teodosie va sluji la biserica românească din Sofia, Bulgaria.
De la ora 18.00, va oficia slujba Pavecernitei Mari și Litia la Mănăstirea Văcăreștii Noi din apropierea localității Lumina.
Luni, a doua zi de Rusalii, Arhiepiscopul Tomisului va oficia, de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la același lăcaș de cult, cu prilejul hramului.
Marți, de la ora 8.00, ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sfânta Treime din parcul Casei de Cultură din Constanța.
Astăzi este Ziua Națională pentru Adopție.
Aceasta urmează în calendar celei internaţionale a copilului şi a părinţilor.
Iniţiativa acestei zile a avut-o, în 2014, fundația ‘Ador Copiii’.
Astfel, sunt promovate adopția și soluțiile pentru simplificarea acestui proces, care în România este îngreunat de proceduri birocratice.
Lucrările de restaurare a Cazinoului din Constanța se prelungesc.
Următorul termen avansat de Compania Națională de Investiții este iulie 2024, cu doi ani peste cel anunțat inițial.
Sunt necesare lucrări suplimentare, mai ales pentru refacerea fațadei de est, grav afectată de vânt și ploaie.
Activitatea Spitalului Județean de Urgență Constanța va fi digitalizată.
Consiliul Județean vrea dotarea acestuia, astfel încât să simplifice evidența pacienților, medicamentelor sau a materialelor sanitare.
Proiectul a fost votat în unanimitate de consilierii județeni.
Valoarea investiției ajunge la aproximativ 1 milion de euro.
Programul de taxare privind parcarea din Zona Zero a fost modificat.
Până pe 31 august, programul de taxare din Zona 0, atât din Constanța, cât și din stațiunea Mamaia, este zilnic, între orele 00:00 – 24:00 (inclusiv în zilele sărbătorilor legale).
Potrivit Primăriei, în stațiunea Mamaia, vor fi patru locații încadrate ca Zona 0 de taxare, după cum urmează: parcarea supraetajată Albatros din Zona Cazinou, promenada 2 (locurile de pe faleză, tronsonul de la Castel pana la Hotel Iaki), parcarea situată în zona Pasarelei Hotelului Rex și parcările situate în zona de nord a stațiunii.
Menţionăm că, momentan, aceste locații sunt semnalizate ca zonă 2 de taxare a municipiului Constanța.
Perioada de înscriere pentru bacalaureatul din acest an s-a prelungit până la data de 9 iunie.
Tot până la această dată va fi prelungită și încheierea situației școlare pentru elevii din clasele a XII-a, a XIII-a și de la seral.
Ministerul Educației precizează că aceste modificări nu vor afecta calendarul desfășurării probelor din cadrul examenului de bacalaureat sau pe cel al evaluării naționale.