Știri 5 iunie 2023
Această sărbătoare a fost aşezată imediat după Pogorârea Sfântului Duh, când se descoperă oamenilor şi a treia Persoană a Sfintei Treimi, pentru a arăta că mântuirea oamenilor de păcat este opera Sfintei Treimi, adică a Tatălui, prin hotărârea şi făgăduinţa Răscumpărării, a Fiului, prin Sfintele Pătimiri şi Înviere, şi a Duhului Sfânt, prin venirea Sa la Cincizecime.
Credinţa în Preasfânta Treime este învăţătura principală a Bisericii Ortodoxe.
Ea a fost descoperită în Sfânta Scriptură, mai ales în Noul Testament, şi formulată apoi de Sfinţii Părinţi ai Bisericii la primele două Sinoade Ecumenice, în Simbolul de credinţă.
Sfinţii Părinţi şi teologii Bisericii au explicat, în scrierile lor, învăţătura Ortodoxă despre Sfânta Treime: Tatăl este nenăscut, Fiul este născut din veci din Tatăl, iar Duhul Sfânt purcede din veci din Tatăl.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine Sf Liturghie, de la ora 8.00 la biserica Sfânta Treime din parcul Casei de Cultură din Constanța.
Astăzi este Ziua Mondială a Mediului Înconjurător.
Această zi a fost instituită în anul 1972 la prima Conferinţă mondială a Naţiunilor Unite consacrată problemelor protecţiei mediului.
Astfel, peste 100 de ţări ale lumii marchează această zi prin acţiuni menite să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător.
Tot astăzi este și Ziua Învăţătorului.
Potrivit reprezentanților Ministerului Educației, această manifestare festivă educaţională, cu caracter naţional, apolitic și cultural, are loc anual, la 5 iunie și a fost stabilită prin lege în anul 2007.
Manifestările organizate în şcolile din învăţământul preuniversitar sunt, potrivit legii, „menite să pună în valoare tradiţia şi împlinirile şcolii româneşti“.
Cu această ocazie, Ministerul Educaţiei şi alte instituţii abilitate ale statului pot acorda premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice cadrelor didactice şi elevilor, pentru merite deosebite.
Parcarea din fața Gării Constanța fost închisă.
Microbuzele de Năvodari care opreau la Gară pot fi luate din stația către oraș a liniilor 2-43 și 5-40 (bd. Ferdinand).
Reamintim că Primăria Constanța a lansat în luna martie, în dezbatere publică, elaborarea Planului Urbanistic Zonal (PUZ) pentru platoul de la Gară.
Acesta prevede reconfigurarea circulației auto și pietonale, amenajarea de spații verzi și construirea unei parcări de mari dimensiuni subterană și supraterană cu o capacitate de aproximativ 479 locuri.
Părinții care au în îngrijire copii în vârstă de până la 8 ani ar putea avea un program flexibil de muncă.
Senatul a adoptat proiectul de lege în acest sens.
Proiectul presupune ca salariații care au în întreținere copii în vârstă de până la 8 ani, să beneficieze de patru zile pe lună de muncă la domiciliu sau în regim de telemuncă.
Actul normativ va merge la Camera Deputaților pentru un vot decizional.
O nouă tranşă de 250 de lei va fi încărcată, din 15 iunie, pe cardurile pentru alimente.
Astfel, se vor transfera 600 milioane de lei către toţi cei 2,4 milioane de beneficiari eligibili, a anunţat ministrul Investiţiilor, Marcel Boloş.
În ceea ce priveşte cardurile educaţionale pe care se încarcă cei 500 de lei pentru haine şi rechizite, Marcel Boloş a afirmat că au fost deja încărcate ultimele 50.000 de carduri unde erau restanţi, astfel că peste 400.000 de copii vulnerabili din România au primit ajutorul în acest an şcolar.