Stiri 22 iunie 2023
S-a născut la Bucureşti în anul 1765.
A fost ucenic al Sfântului Paisie Velicicovschi şi călugărit la Mănăstirea Neamţ.
În anul 1823, Sfântul Grigorie a fost ales mitropolit al Ţării Româneşti.
A numit ierarhi în scaunele episcopale de la Argeş, Râmnic şi Buzău şi a întemeiat şcoli teologice în fiecare dintre aceste centre eparhiale.
S-a îngrijit de restaurarea Catedralei mitropolitane din Bucureşti, precum şi de traducerea şi tipărirea în limba română a Vieţilor Sfinţilor.
Activitatea mitropolitului Grigorie a fost întreruptă de administraţia rusă instaurată în Principatele Române şi a fost exilat timp de patru ani la Chişinău, Buzău şi Căldăruşani.
Pentru viaţa şi activitatea sa, în octombrie 2005, Sfântul Grigorie a fost canonizat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Racla cu moaştele Sfântului Ierarh Grigorie Dascălul se află în biserica Mănăstirii Căldăruşani.
Biserica a rânduit în această zi dezlegare la pește.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent în această seară, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii Cuvântul ierarhului.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.45, ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 6.45, va săvârși Sfânta Liturghie tot la Catedrală, iar de la ora 17.00, va oficia slujba Vecerniei la biserica “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” din cartierul Tomis Nord, cu prilejul hramului.
Primul Simpozion internațional dedicat poeziei al Academiei Tomitana debutează astăzi la Constanța.
Acesta se desfășoară până pe 1 iulie și participă 14 invitați din 11 țări, precum Argentina, Brazilia, Grecia, Italia, Serbia, Mongolia, Mexic și SUA.
Vor avea loc prezentări, eseuri, epistole susținute de către teologi ai Facultății de Teologie din Constanța și de către scriitorii prezenți la eveniment.
În program sunt incluse: lansări de carte, atelier de scriere creativă, conferința „Mongolia, patrimoniu istoric și cultural multimilenar”, recital de poezie susținut de către poeții invitați și participări la sfintele slujbe oficiate la Catedrala arhiepiscopală dar și la mănăstirea „Peștera Sfântului Apostol Andrei”.
De asemenea, sâmbătă va avea loc recitalul de poezie: „Salve Ovidius!” la statuia lui Ovidius din Constanța, iar duminică, 25 iunie, programul se va desfășura în localitatea Ovidiu.
Vor fi acordate: premiul „Cununa de aur Ovidius”, Medalia de Aur „Dionysius Exiguus”, diplome de membru al Academiei Universale a Poeților și diplome de membru titular al Academiei Tomitana.
Bulevardul Ferdinand este închis circulației rutiere zilele acestea.
Primăria Constanța anunţă efectuarea unor lucrări în această zonă.
Astfel, astăzi între orele 08:00-24:00, este închis tronsonul 1 Decembrie- I.C Brătianu, mâine, tronsonul I.C. Brătianu – I.G.Duca şi sâmbătă, tronsonul I.G.Duca – Mihai Viteazu.
De asemenea, marți, tot între orele 08:00-24:00, va fi închis circulației tronsonul Mihai Viteazu – bd. Tomis, iar miercuri, tronsonul bd.Tomis – str. Mircea cel Bătrân.
Primăria face apel către participanţii la trafic să respecte regulile de circulaţie și să manifeste atenţie sporită în zonele în care se execută lucrări.
Mai multe linii de autobuze CT BUS circulă astăzi deviat.
Este vorba despre linia 48 care circula pe traseul – bd. I.C. Brătianu – bd. 1 Decembrie – bd. Ferdinand – str. Th. Burada, iar linia 101, pe ruta – str. Industrială – Gară – retur.
Și autobuzele 5-40 și N5-40, precum și 2-43 și N2-43 au traseul deviat.
Linia City TOUR, pe sensul către Gara CFR, circulă pe relația Mamaia – Sat Vacanță – bd. Lăpușneanu.
Devierile survin ca urmare a lucrărilor de asfaltare de pe bd. Ferdinand.
Noi analize și servicii medicale vor fi decontate de Casa de Sănătate.
Astfel, în asistența medicală primară, se introduc noi servicii diagnostice și terapeutice, cum ar fi: recoltarea probelor pentru testul Babeș-Papanicolau, testul Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi și altele.
Și adulţii cu vârsta între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de astfel de consultaţii, nu numai cei de peste 40 de ani, ca până acum.
Noile reglementări vor intra în vigoare de la 1 iulie.
Un român din trei este în risc de sărăcie și excluziune socială.
Datele Eurostat arată că peste 34% dintre români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială și este cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în anul 2022.
România este urmată de Bulgaria, Grecia şi Spania, iar cele mai mici ponderi erau în Cehia, Slovenia şi Polonia.
De asemenea, în țara noastră alimentele s-au scumpit cu 62% față de 2015, mult mai mult decât în Uniunea Europeană (41%) în același interval, potrivit Eurostat.