Stiri 12 iulie 2023

Biserica Ortodoxă cinsteşte astăzi Sfânta Icoană Prodromiţa de la Muntele Athos.
Aceasta se află în Schitul românesc Prodromu de la Muntele Athos, iar o reproducere a acesteia se află la paraclisul de pe şantierul Catedralei Mântuirii Neamului.
Primul stareţ al Schitului Prodromu, ieroschimonahul Nifon, a vrut să pună în biserica schitului o icoană a Maicii Domnului care să fie ocrotitoare obştii.
Astfel, în anul 1863, a găsit la Iaşi un pictor bătrân Iordache Nicolau, căruia i-a cerut să o zugrăvească în post şi rugăciune continuă.
Pictorul a lăsat la urmă chipurile Maicii Domnului şi al Pruncului Iisus, însă, printr-o minune divină, dimineaţa le-a găsit deja zugrăvite.
Mulţi credincioşi din Moldova s-au închinat icoanei, apoi părinţii atoniţi au dus-o în Schitul Prodromu.
De atunci, icoana Prodromiţa este cunoscută ca făcătoare de minuni.

Biserica Ortodoxă cinstește astăzi și pe Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul.
S-a născut în Farasa, localitate din Asia Mică, la 200 km de Cezareea Capadociei, în ziua de 25 iulie 1924, în familia unor oameni evlavioși.
În localitatea natală, pe 7 august 1924, a fost botezat de către Sfântul Arsenie Capadocianul, care i-a oferit la botez propriul său nume.
În anul 1945 s-a înrolat în armată, iar în anul 1950, merge în Muntele Athos, însă, la rugămintea tatălui său, revine acasă.
În a doua sa călătorie la Muntele Athos, va lua hotărârea de a rămâne definitiv aici.
În anul 1958 pleacă din Muntele Athos la Mănăstirea Nașterii Maicii Domnului, la Stomio – Konița, unde rămâne timp de 4 ani, apoi pleacă în Muntele Sinai.
În anul 1964, revine în Muntele Athos și se stabileşte la Schitul Ivironului, în chilia Sfinților Arhangheli, unde l-a avut ca duhovnic pe Sfântul stareț Tihon, care i-a dat schima mare în anul 1966.
L-a slujit în ultimele zile ale sale și, ascultându-i dorința, l-a urmat peste puțin timp la Chilia `Sfânta Cruce~, unde a rămas până în anul 1979, când s-a înscris ca monah, aparținând de Mănăstirea Kutlumuș.
Din anul 1988, starea de sănătate a Cuviosului Paisie s-a agravat și a părăsit pentru ultima oară Muntele Athos pe 10 noiembrie 1993.
S-a mutat la Domnul, pe 12 iulie 1994, iar potrivit dorinţei sale, a fost înmormântat la Mănăstirea Sfântului Ioan Teologul de la Suroti.

IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine dimineaţă la Catedrala Arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va săvârși Sfânta Liturghie de la ora 6.45.
De la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.45, Înalt Prea Sfințitul Teodosie va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

CRTS Constanța face în continuare apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Este nevoie urgentă de grupele A pozitiv și 0 negativ.
Programul de donare la sediul Centrului de pe strada Nicolae Iorga este de luni până vineri între orele 7.30 și 13.30.

Comisii de control constituite la nivelul fiecărui județ fac verificări în centrele rezidenţiale destinate vârstnicilor, adulţilor cu dizabilităţi şi copiilor.
În urma verificărilor efectuate până acum, patru centre sociale au fost închise, iar în 22 activitatea a fost suspendată.
În judeţul Constanţa au fost închise două cămine de bătrâni.
Controalele vor continua pe tot parcursul săptămânii.

Utilizarea produselor similare celor din tutun ar putea fi interzise în spaţiile publice închise sau în locurile de joacă pentru copii.
Aşa arată un nou proiect de lege aflat în circuitul parlamentar.
Iniţiatorii consideră că măsura este necesară deoarece nivelurile de nicotină şi gudron din diverse dispozitive sunt foarte apropiate de cele din ţigările convenţionale.
De asemenea, proiectul de lege interzice vânzarea către minori atât a produselor din tutun, cât și a celor similare, dar și a reclamei, promovării și a campaniilor de sponsorizare pentru astfel de produse.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept