Știri 19 iulie 2023

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul și Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul.
Cu acest prilej, Înalt Prea Sfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși astăzi, de la ora 18.30 Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ilie” din Constanța, zona Cet.
Mâine dimineaţă, de la ora 7.00, Ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ilie”, din apropierea localității Istria, urmată de slujba de parastas pentru părintele Ioil, fostul stareț al mănăstirii.
Apoi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de la ora 6.45, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 18.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica de lemn „Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ilie” din orașul Cernavodă.
Sâmbătă, de la ora 7.00, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din apropierea localității Cobadin, cu prilejul hramului.
Apoi, de la ora 21.45, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.00, IPS Teodosie va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de sfințire a bisericii „Mihail și Gavriil” din comuna Poiana Stampei, județul Suceava, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii.

Școala Brâncovenească organizează un simpozion dedicat părintelui arhimandrit Arsenie Papacioc.
Acesta se intitulează “Respectăm testamentul părintelui?“ și se va desfășura astăzi, de la ora 17.00, la restaurantul Dorna din stațiunea Mamaia.
Invitați vor fi Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului împreună cu Arhimandrit Andrei Tudor, starețul mănăstirii Dervent, Ieromonah Ilarion Dan, de la mănăstirea Crucea, Ieromonah Iustin Dănilă, de la mănăstirea Văcăreștii Noi, Maica Fevronia și pr. Cezar Axinte.
Evenimentul cuprinde și o lansare de carte, o expoziție cu vânzare, portrete ale părintelui Arsenie Papacioc și ale prietenilor lui.

Consiliul Judeţean Constanţa şi Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa organizează o nouă acţiune de donare de sânge.
Vineri, 21 iulie, o echipă mobilă va fi prezentă, între orele 08:00 – 15:00, în incinta Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, din Piaţa Ovidiu.
Sunt aşteptaţi atât locuitorii oraşului Constanţa, precum şi cei din localităţile învecinate care pot şi doresc să ajute pacienţii ce au nevoie de tratament transfuzional.

Autoritățile sanitare au depistat bacteria E.coli în apele Mării Negre.
În Mamaia, Eforie Nord sau Năvodari, valorile din probele prelevate erau de peste 1000 de unități, în condițiile în care o valoare de ordinul zecilor atestă o calitate excelentă a apei de îmbăiere.
Medicii avertizează că cei mai afectați de prezența bacteriei E.coli sunt copiii, care pot face infecții digestive grave.
Cu toate acestea, Direcția de Sănătate Publică din Constanța spune că a fost vorba despre un episod pasager, iar îmbăierea în zonele respective este permis.

Trenurile își limitează viteza în această perioadă.
Măsura este luată din cauza temperaturilor de peste 40 de grade înregistrate în aer şi a celor de peste 50 de grade de la nivelul şinelor.
CFR precizează că în intervalele orare în care temperatura în aer depăşeşte 35-37 de grade, viteza trenurilor se reduce cu 20-30 kilometri pe oră faţă de cea normală şi sunt posibile întârzieri.

Un medicament experimental încetinește cu 60% evoluția bolii Alzheimer pentru pacienții aflați în prima fază.
Specialiștii americani susțin că în cazul pacienților mai în vârstă și în stadii mai avansate ale bolii, efectele acestuia au fost mai slabe.
De asemenea, medicamentul a dat rezultate la 40% dintre pacienții care au o predispoziție genetică de a dezvolta Alzheimer.

Microplasticul poluează apele de munte și pune în pericol sănătatea oamenilor şi a peştilor.
Aşa arată un nou studiu făcut în premieră în România, timp de 3 ani pe un lac de acumulare din Buzău.
Datele arată că este nevoie de legi mai bune, astfel încât lacurile, râurile, mările și oceanele lumii să nu mai fie atât de poluate.
Scopul studiilor este îmbunătățirea legislației de protecție a mediului în așa fel încât să se reducă poluarea apelor.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept