Stiri 20 iulie 2023
Originar din cetatea Tesva, fiu al unui preot evreu, Sfântul Ilie este cunoscut în special datorită unei minuni legate de lipsa ploii.
La Horeb, Dumnezeu i se descoperă lui Ilie „într-o adiere de vânt lin”, precedată de manifestări ale puterii dumnezeieşti:
vârtej nimicitor, cutremur şi foc.
Înainte de sfârşitul misiunii sale profetice, Sfântul Ilie l-a lăsat urmaş pe Elisei, apoi Ilie s-a înălţat la cer într-un „car cu cai de foc”.
În Noul Testament, Sfântul Ilie este prezent la Schimbarea la Faţă a Mântuitorului, pe muntele Tabor.
Sfântul Ilie va veni la sfârşitul veacurilor, va propovădui credinţa şi va fi ucis de către Antihrist, alături de Dreptul Enoh, un alt drept al Vechiului Testament care nu a cunoscut moartea, asemenea Sfântului Ilie.
Sfântul Mare Prooroc Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor şi a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credinţă şi curaj demn de urmat.
Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, Ierarhul nostru va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală, din Constanţa.
Mâine dimineaţă, de la ora 6.45, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală, iar de la ora 18.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica de lemn „Sfântul Apostol Andrei și Sfântul Ilie” din orașul Cernavodă.
Sâmbătă, de la ora 7.00, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica mănăstirii „Sfânta Maria Magdalena” din apropierea localității Cobadin.
Apoi, de la ora 21.45, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.00, Ierarhul nostru va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de sfințire a bisericii „Mihail și Gavriil” din comuna Poiana Stampei, din județul Suceava, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii.
Astăzi este Ziua Aviaţiei Române.
Această zi este marcată, în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, patronul Forţelor Aeriene şi al aviaţiei din ţara noastră.
Misiunea Forţelor Aeriene constă în apărarea spaţiului aerian naţional, sprijinul autorităţilor locale pentru înlăturarea urmărilor calamităţilor naturale şi intervenţia în situaţii de urgenţă civilă, asigurând transportul de materiale, medicamente şi alimente, precum şi evacuarea răniţilor şi bolnavilor din zonele afectate.
Forțele Aeriene Române au desfășurat activităţi comune, exerciţii multinaţionale şi misiuni în teatrele de operaţii din Irak, Balcanii de Vest și Afganistan.
Consiliul Judeţean Constanţa şi Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa organizează o nouă acţiune de donare de sânge.
Mâine, o echipă mobilă va fi prezentă, între orele 08:00 – 15:00, în incinta Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, din Piaţa Ovidiu.
Sunt aşteptaţi atât locuitorii oraşului Constanţa, precum şi cei din localităţile învecinate care pot şi doresc să ajute pacienţii care au nevoie de tratament transfuzional.
Doar un sfert din angajatorii români au inclus plata ochelarilor pentru angajaţii care lucrează în faţa unui monitor.
Un studiu arată că cei mai mulţi angajatori (80%) sunt dispuşi să aloce pentru ochelari între 300 şi 1.000 de lei de angajat, 30% vor suporta costurile ori de câte ori este necesară modificarea dioptriilor, în timp ce 24% doar o dată pe an.
Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis, în decembrie anul trecut că angajatorii sunt responsabili pentru acoperirea costurilor cu ochelarii de vedere ai angajaţilor care îşi desfăşoară activitatea la calculator.
Pompierii români sunt alături de greci în lupta cu incendiile de vegetaţie.
Salvatorii detaşaţi de la noi din ţară au avut deja două intervenţii pentru stingerea flăcărilor.
În zonele afectate, autorităţile au evacuat populaţia.
Este al treilea an consecutiv în care pompierii români intervin alături de colegii lor greci.