Știri 25 august 2023
Apoi, de la ora 21.40, ierarhul nostru va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 8.15, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie și va binecuvânta pâinile (fanuropita) la biserica „Schimbarea la Față” (Biserica Greacă) din Constanța al cărei hram este și Sfântul Fanurie.
Cu acest prilej credincioșii se vor putea închina la moaștele Sfântului Apostol Andrei aduse de la Peștera Sfântului Apostol Andrei.
Marti, Biserica Ortodoxă prăznuiește Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Astfel, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Lipnița.
Un simpozion național pe teme istorice se va desfășura la Arhiepiscopia Tomisului.
Acesta va avea loc în perioada 24 – 27 august, în sala Magna a Centrului eparhial Tomis.
Tema o constituie „Constanța și lumea românească modernă și contemporană” și va fi susținut de către Dr. Lavinia Dumitrașcu, Pr. Dr. Mircea Cristian Pricop și Prof.univ.dr. Anatolie Petrencu.
IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va deschide lucrările simpozionului.
De asemenea, sâmbătă, de la ora 18.00, este programat vernisajul expoziției temporare „Carte veche românească și viață monahală în Dobrogea”, la sediul Centrului eparhial Tomis.
Simpozionul este organizat de Asociația SINE QUA NON în cadrul proiectului „Constanța – istorie, vecinătate, multiculturalitate”, finanțat de către Primăria Constanța, la care Arhiepiscopia Tomisului este partener.
Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța și Primăria Orașului Năvodari organizează o acțiune de donare de sânge.
Aceasta va avea loc maine, între orele 08.30-13.30, la Centrul de Zi pentru Copii și Persoane în Vârstă, de pe strada Sănătății nr. 2.
Sunt așteptate toate persoanele sănătoase din Năvodari și localitățile învecinate care doresc să îi ajute pe pacienții care au nevoie de tratament transfuzional.
Elevii vor avea mai multe interdicţii în timpul orelor de curs, dar și în incinta unităților de învățământ, din această toamnă.
Potrivit noii legi a învățământului preuniversitar, vor fi sancționate modificarea documentelor școlare, deținerea sau consumul de droguri sau băuturi alcoolice, introducerea de arme sau de obiecte care pot pune în pericol viața colegilor și a personalului didactic sau provocarea și participarea la acte de violență.
De asemenea, în noua lege se precizează și faptul că elevii pot folosi telefoanele mobile în scopuri educative sau în situații de urgență cu acordul cadrului didactic.
Sancțiunile pentru nerespectarea regulamentului școlar pot ajunge până la exmatricularea elevilor în cazul săvârșirii unor fapte foarte grave.
Copiii de peste 16 ani pot să călătorească în străinătate neînsoţiţi de un adult, doar pe baza unei declaraţii notariale din partea părinţilor sau a reprezentatului legal.
Noile reglementări legislative stabilesc însă că aceştia se pot deplasa doar pentru vizitarea unei rude, pentru studii, participare la concursuri oficiale sau pentru a urma un tratament medical.
Declaraţia autentificată din partea părinţilor trebuie prezentată la ieşirea din ţară în original, dar nu este necesară la revenirea acasă a adolescenţilor.