Știri 1 septembrie 2023
Supranumit şi Dionisie Exiguul, acesta era originar din Sciţia Minor, Dobrogea de astăzi.
S-a născut în jurul anilor 460-470 şi s-a mutat la Domnul în Italia, la Vivarium, pe la anii 545-550.
După ce s-a format în şcolile şi mânăstirile din Dobrogea, a intrat de tânăr în monahism.
A fost foarte bun prieten cu Sfântul Ioan Casian cu care a plecat la Constantinopol şi apoi la Roma, la invitaţia papei Ghelasie, care avea nevoie de traducători din greacă în latină.
Datorită alesei sale pregătiri intelectuale şi duhovnicești a rămas la Roma unde a slujit Biserica Ortodoxă sub conducerea a zece papi.
Activitatea sa prodigioasă conţine traduceri din Sfinţii Părinţi, biografii de sfinţi, trei colecţii de traduceri ale canoanelor, precum şi întemeierea cronologiei în era creştină.
Prin aceasta, sfântul Dionisie a renunţat la numerotarea anilor de la întemeierea Romei, şi a început cronologia erei creştine de la Naşterea Domnului Iisus Hristos.
Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul a fost trecut în rândul sfinţilor în anul 2008 şi este ocrotitorul spiritual al Seminarului Teologic din Constanţa.
Cu acest prilej, de la ora 12.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia o slujbă de binecuvântare a bustului Sfântului Dionisie Exiguul, care străjuiește Castrul roman din orașul Ovidiu.
Apoi, de la ora 13.30, va participa la conferința „Sfântul Dionisie Exiguul”, susținută de către pr. prof. univ. dr. Nechita Runcan, în Sala Magna a Arhiepiscopiei Tomisului.
Evenimentul este organizat de către Academia Tomitana, în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului și cu Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius”.
Astăzi începe un nou an bisericesc.
Conform hotărârii sinodului 1 ecumenic, la data de 1 septembrie creştinii încep un an nou bisericesc, în amintirea momentului în care Hristos îşi începe activitatea de propovăduire, prin citirea unui text din profetul Isaia în sinagogă.
Totodată, în decursul unui an bisericesc, se face aducere aminte de întreaga activitate pământească a Mântuitorului, ca şi cum fiecare credincios ar retrăi, an de an, momentele importante ale activităţii de răscumpărare a lui Iisus Hristos.
Un alt moment semnificativ legat de data de 1 septembrie este şi începutul indictionului, adică o perioadă de 15 ani conform vechiului calendar roman.
Indiction se traduce din limba latină prin termenii poruncă sau arătare.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la Catedrala arhiepiscopală.
Ierarhul nostru va săvârși de la ora 6.40, Sfânta Liturghie, iar de la ora 21.45, va oficia Acatistul Învierii Domnului.
Duminică, va răspunde invitației PS Visarion, Episcopul Tulcii, și, de la ora 9.00 va face parte din soborul de arhierei care va oficia slujba de sfințire a bisericii „Sfânta Treime și Sfinților Martiri Brâncoveni” din localitatea Jijila, județul Tulcea, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii.
Luni, de la ora 6.45, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
Parohia Sf. Vasile cel Mare din Constanța organizează o campanie dedicată elevilor din medii defavorizate.
Aceasta se numește “Ajută-mă să-mi fac ghiozdanul” și se va desfășura în perioada 1 septembrie – 1 octombrie.
În cadrul campaniei vor fi sprijiniți 300 de copii din 10 sate constănțene, printre care Nazarcea, Galeșu, Conacu, Ștefan cel Mare, Remus Opreanu și Negrești.
Oricine dorește poate aduce la pangarul bisericii un ghiozdan complet sau parțial echipat.
Administraţia Fondului pentru Mediu a prelungit perioada de înscriere în cadrul programului “Rabla local” până pe 29 septembrie.
Măsura este valabilă pentru localităţile unde nu s-a epuizat bugetul alocat.
Programul prevede acordarea sumei de 3000 de lei pentru casarea unui autovehicul mai vechi de 15 ani.
Cei care scot din circulaţie o maşină poluantă nu sunt obligaţi să cumpere o alta nouă, dar se angajează să nu achiziţioneze în următorii 3 ani un autoturism vechi.
Kârgâzstanul va interzice aplicația TikTok pentru a apăra sănătatea copiilor.
Autorităţile spun că au luat această decizie după ce au remarcat ‘absenţa restricţionării accesului la informaţii dăunătoare sănătăţii fizice şi mintale’ de către TikTok.
Aceasta are peste un miliard de utilizatori activi în întreaga lume și își are originea în China.
În Occident, TikTok se confruntă deja cu limitări din ce în ce mai mari, sub acuzaţia de transfer de date ale utilizatorilor în China, în timp ce Afganistanul, India, Iordania şi Somalia au interzis serviciul din diverse motive.