Știri 8 septembrie 2023

Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi Nașterea Maicii Domnului.
Este prima mare sărbătoare a anului bisericesc, început la 1 septembrie.
Părinții Fecioarei Maria, Ioachim și Ana, erau din neamul lui David și locuiau în cetatea Nazaret din Galileea.
Pentru că nu aveau copii, Ioachim și Ana erau defăimați de comunitate, fiind considerați blestemați.
Cu nădejde în Dumnezeu, Ioachim s-a retras în munte, în post și rugăciune, iar Ana a rămas acasă, rugându-se lui Dumnezeu.
Arhanghelul Gavriil s-a arătat fiecăruia în parte și le-a vestit că ruga le-a fost ascultată și vor fi binecuvântați, iar prunca va fi „vas ales” al lui Dumnezeu.
Prunca a primit, în a opta zi de la naștere, numele de Maria, care înseamnă doamnă, împărăteasă.

Biserica Ortodoxă îi va cinsti mâine pe Sfinții și Drepții dumnezeiești Părinți Ioachim și Ana.
Cu acest prilej, de la ora 7.40, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfinții Ioachim și Ana” din Constanța, strada Badea Cârțan.
De la ora 21.40, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Parohia Sf. Vasile cel Mare din Constanța desfășoară o campanie dedicată elevilor din medii defavorizate.
Aceasta se numește “Ajută-mă să-mi fac ghiozdanul” și are loc până pe 1 octombrie.
În cadrul campaniei vor fi sprijiniți 300 de copii din 10 sate constănțene, printre care Nazarcea, Galeșu, Conacu, Ștefan cel Mare, Remus Opreanu și Negrești.
Oricine dorește poate aduce la pangarul bisericii un ghiozdan complet sau parțial echipat.

Constănțenii vor avea, de luni, reguli noi pentru colectarea deșeurilor.
Astfel, compania de salubrizare nu va mai ridica și goli recipientele în care deșeurile reziduale sunt amestecate cu cele reciclabile.
Polaris a informat populația municipiului Constanța să colecteze separat deșeurile reciclabile și reziduale, conform ordonanței de urgenţă.
În cazul populației care locuiește în zona de blocuri, unde nu există infrastructură pentru colectare separată, nu se vor aplica măsurile de verificarea a conținutului recipienților, însă deșeurile vor fi colectate.

O parte din școlile județului nostru sunt neautorizate sanitar.
Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța, în această situație sunt 5 unități de învățământ, toate din mediul rural, una singură fiind în curs de autorizare.
Tot la nivelul județului Constanța, sunt peste 120 de unități de învățământ care nu au autorizație de securitate la incendiu.

Vaccinul antigripal va fi ridicat direct de la farmacie pe baza unei prescripții de la medicul de familie.
Grupele la risc nu vor plăti pentru vaccin nimic, iar cei cu vârsta între 50 şi 65 de ani care nu au boli cronice vor primi o compensare de 50%.
Vaccinurile gripale nu vor mai fi cumpărate direct de către Ministerul Sănătăţii, ci printr-un alt mecanism existent şi în alte state europene, de compensare directă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept