Știri 11 ianuarie 2024
A trăit în perioada secolelor V-VI şi s-a născut în satul Mogarion din ţinutul Capadociei, în estul Turciei de astăzi.
De tânăr a intrat în monahism la o mânăstire din Ierusalim, iar după un timp s-a retras într-o peşteră din apropierea Betleemului şi s-a hrănit numai cu legume şi ierburi sălbatice.
Datorită vieţii duhovniceşti îmbunătăţite, în jurul său s-au adunat în scurt timp mulţi ucenici pentru a fi povăţuiţi în viaţa ascetică.
De aceea, a construit lângă peşteră, o mănăstire unde a pus bazele vieţii monahale de obşte, fapt ce i-a atras supranumele de „începător al vieţii de obşte”.
Sfântul Cuvios Teodosie s-a mutat la Domnul în jurul anului 529, la vârsta de 105 ani.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.00, va oficia Acatistul Maicii Domnului, urmat de Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală.
De asemenea, sâmbătă, de la ora 7.00, ierarhul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Universităţile care au Facultăţi de farmacie pot înfiinţa farmacii universitare.
Așa prevede un proiect de ordonanţă a Guvernului pus în transparenţă de Ministerul Sănătăţii.
Potrivit proiectului, în farmacia universitară se desfăşoară activităţi de asistenţă farmaceutică pentru populaţie, activităţi de învăţământ farmaceutic, precum şi activităţi de cercetare ştiinţifică farmaceutică.
Farmacia universitară va funcţiona pe baza unei autorizaţii emise de Ministerul Sănătăţii, iar aceasta nu va putea fi înstrăinată.
Concediile medicale vor fi impozitate mai mult din acest an.
Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență prin care impune o contribuție de 10% din concediul medical pentru fondul de asigurări sociale de sănătate (CASS).
În aceste condiții, salariații vor primi indemnizații mai mici începând cu cele aferente lui ianuarie 2024.
Taxa de 10% pentru sănătate care nu se aplica până acum vizează nu doar angajații, ci și alte categorii de persoane, inclusiv cei care se asigură voluntar pentru concedii medicale.
Farmaciile ar urma să fie înființate în orașe la o distanță de cel puțin 250 de metri una de alta, iar la sate la o distanță de 500 de metri.
Se va ține cont și de numărul de locuitori, potrivit unui proiect de ordonanță a Guvernului.
Dacă în mediul rural nu există o unitate farmaceutică autorizată pe o distanţă de cinci kilometri se poate înfiinţa una, fără a se ține cont de numărul de locuitori.
Portul Constanța a încheiat, anul trecut, cu un nou record în ce privește exporturile de cereale.
Este vorba despre 36 de milioane de tone, cu 50% mai mult decât în 2022.
Majorarea volumului de cereale expediat în 2023 prin portul Constanța a fost posibilă datorită creșterii livrărilor de cereale provenite din Ucraina, precum și proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii finanțate de Uniunea Europeană.