Știri 16 februarie 2024
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 18.00, Taina Sfântului Maslu la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Giurgeni.
Mâine, de la ora 8.30, va săvârși Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului, la 6 ani de la trecerea la Domnul a arhimandritului Antonie Jeflea, la mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” Giurgeni.
Tot mâine, de la ora 21.40, ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Duminică, va oficia Sfânta Liturghie, de la ora 8.00, la biserica Sfântul Nectarie din cartierul Medeea, cu prilejul hramului Sfântul Mare Mucenic Teodor Tiron, cinstit de Biserica Ortodoxă pe 17 februarie.
Grecia a devenit prima ţară majoritar creştin-ortodoxă care a legalizat căsătoria între persoane de acelaşi sex.
După votul de ieri, cuplurile de același sex vor avea, legal, dreptul să adopte copii.
Noua legislație a divizat țara, o rezistență acerbă fiind condusă de Biserica Ortodoxă Greacă.
Susținătorii Bisericii au organizat mitinguri în Atena.
Mulți au afișat bannere, au ținut cruci, au citit rugăciuni și au cântat pasaje din Biblie.
Ministerul Apărării a demarat procesul de selecție pentru ocuparea a peste 5.000 de posturi de soldaţi profesionişti.
Pot participa bărbați și femei, cu vârste între 18 și 45 de ani, chiar și fără experiență militară.
Potrivit ministrului Angel Tîlvăr, anul trecut au ieşit din sistem aproape 7.000 de angajaţi, iar din 2007, de când serviciul militar obligatoriu a fost suspendat, armata este formată exclusiv din profesionişti.
Candidații selectați vor participa apoi la un program de instruire gratuit cu durata de până la 10 săptămâni, cazarea, masa şi echipamentul fiind asigurate, de asemenea, gratuit.
Înscrierile au început luni, 12 februarie și se vor încheia la 1 martie.
DSP Constanța ia măsuri suplimentare de protecție împotriva atacurilor cibernetice.
Șefa DSP Constanța, Cristina Schipor, spune că spitalele constănțene afectate de recentul atac cibernetic nu au primit solicitări de răscumpărare.
Un cunoscut producător de soluții de securitate informatică a anunțat că, timp de un an, va oferi acces gratuit la sisteme antivirus tuturor instituțiilor sanitare publice din România, ca parte a unui demers de a le consolida reziliența în fața recentelor atacuri informatice devastatoare.
La nivelul județului Constanța au fost afectate 3 unități sanitare: Spitalul Județean, Spitalul din Medgidia și Spitalul Militar.
Inspectoratul de Poliție Județean Constanța a înființat „Ghișeul unic”.
Persoanele pot depune cereri, sesizări sau acte ori, după caz, li se pot elibera documente, la solicitarea acestora.
Scopul principal al „Ghișeului Unic” este de a facilita și simplifica accesul persoanelor la serviciile publice.
Totodată, la nivelul polițiilor municipale, orășenești și al secțiilor de poliție au fost înființate Compartimentele Dispecerat, Personal de Serviciu și Statistică Judiciară, ce vor îndeplini și funcția de „Ghișeu Unic”.
Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate vor demara, din acest an, un program naţional de sprijinire a sectorului de îngrijiri paliative.
Acesta se va desfășura în unități sanitare, în ambulatoriu, dar și la domiciliu.
În România aproape 150.000 persoane au nevoie anual de acest tip de asistenţă medicală, însă gradul de acoperire cu servicii specializate este de numai 15%, iar finanţările actuale nu acoperă nevoile pacienţilor aflaţi în faze terminale ale bolilor.
Elevii ar putea avea acces gratuit la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă sau film, dar şi la alte manifestări culturale şi sportive organizate de instituţiile publice, în limita unor bugete aprobate.
O propunere legislativă în acest sens a fost adoptată de Senat, ca primă cameră sesizată și va merge în Camera Deputaților pentru votul final.
România este țara cu cel mai scăzut consum cultural din Europa: 60% dintre români nu citesc, nu se duc la muzee sau la filme.