Știri 13 mai 2024
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 6.30, Sfânta Liturghie.
Joi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook Centrul Eparhial Tomis și Radio Dobrogea, precum și pe canalele de Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.40, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Sâmbătă, de la ora 7.30, va săvârși Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent, urmată de slujba de parastas la împlinirea a 34 de ani de la mutarea la Domnul a părintelui Elefterie, primul stareț al așezământului monahal.
CRTS Constanța face apel la cetățeni să vină să doneze sânge.
Reprezentanții Centrului spun că de peste o lună, solicitările spitalelor din județ, pentru componente sanguine de grupă A sunt crescute.
Astfel, donatorii cu grupa A sunt așteptați în număr mai mare.
Programul CRTS Constanța este de luni până vineri, între orele 7.30 și 13.30.
Astăzi a început Evaluarea Națională pentru elevii clasei a II-a.
Evaluarea competenţelor fundamentale la finalul clasei a II-a a debutat astăzi cu proba de Limbă şi comunicare – scris – Limba română.
Mâine, elevii vor susţine proba de Limbă şi comunicare – citit – Limba română.
Proba la matematică şi ştiinţe ale naturii va avea loc joi, în timp ce vineri se va desfăşura ultima probă (Limbă şi comunicare – scris-citit – Limba română pentru minorităţile naţionale), susţinută de elevii aparţinând minorităţilor naţionale.
Evaluarea pentru elevii clasei a IV-a va începe pe 21 mai, iar pentru cei de clasa a VI-a, pe 28 mai.
Profesorii evaluatori vor putea corecta lucrările de la Evaluarea Națională și Bacalaureat doar în centre organizate.
Potrivit metodologiei actuale, profesorii nu vor mai putea face corectura accesând de acasă, spre exemplu, platforma cu lucrările elevilor, așa cum s-a întâmplat la simulările naționale.
De data aceasta, dascălii vor putea sta față în față pentru a putea discuta și rezolva mai ușor eventualele probleme de notare.
Consumatorii de droguri din România sunt din ce în ce mai tineri.
Potrivit unei statistici, în prezent, un milion de persoane au consumat cel puţin o dată în viaţă droguri, iar strategia de luptă împotriva acestui fenomen ţine de prevenţie, combatere şi tratament.
Fostul şef al operaţiunilor internaţionale antidrog din Statele Unite a venit în România, unde s-a întâlnit cu peste 400 de tineri la o conferinţă despre combaterea acestui fenomen.
El este de părere că educaţia antidrog ar trebui să fie introdusă ca materie de studiu de la clasele primare.
Traficul rutier este restricționat parțial pe bulevardul Mamaia, săptămâna aceasta.
Din această noapte, se va decoperta carosabilul pe bulevardul Mamaia, tronsonul cuprins între strada Soveja și strada Ion Rațiu, pe sensul de mers de la Delfinariu spre centru.
Lucrările vor continua toată săptămâna, astfel încât circulația autovehiculelor va fi restricționată parțial, până vineri, în intervalul orar 21:00-06:00, doar pe sensul de mers dinspre Delfinariu spre strada Ion Rațiu.
Recondiționarea carosabilului cu asfalt se va realiza sâmbătă, 18 mai, în funcție de condițiile meteorologice.
Românii ar putea călători fără vize în Statele Unite cel mai devreme la sfârşitul anului viitor.
Declarația aparține ambasadorului României la Washington, Andrei Muraru.
În ultimii trei ani, rata de refuz a scăzut accelerat, de la 17% în 2021, la 8% anul trecut.
Dintre cele trei țări candidate din Uniunea Europeană care nu sunt parte a programului Visa Waiver, România are cea mai importantă scădere procentual, și a depăşit Cipru şi Bulgaria.