Știri 29 mai 2024
Ierarhul nostru va oficia, de la ora 6.45, slujba de sfințire a bisericii de pe strada Ștefăniță Vodă, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii.
După slujbă, credincioșii vor putea trece prin Sfântul Altar.
Tot mâine, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook Centrul Eparhial Tomis și Radio Dobrogea, precum și pe canalele de Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, la ora 21.35, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de la ora 6.30, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
La finalul Sfintei Liturghii va avea loc premierea elevilor cu rezultate deosebite la olimpiada de Religie.
Sâmbătă, Biserica Ortodoxă îl va cinsti pe Sfântul Iustin Martirul și Filosoful.
Cu acest prilej, de la ora 7.00, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la biserica paraclis „Sfântul Iustin Martirul și Filosoful” de la mănăstirea „Tuturor sfinților români”, din apropierea localității Poarta Albă, unde va face și pomenirea ctitorului moral al mănăstirii, părintele arhimandrit Iustin Pârvu.
Totodată va fi lansată cartea „Povești clasice românești adaptate în versuri” a scriitorului clujean Ioan Ciorca.
De la ora 13.30, îi va binecuvânta pe cei peste 650 de copii care își vor serba Ziua Copilului la restaurantul „Dorna” din Mamaia.
Tot sâmbătă, de la ora 21.35, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Arhiepiscopia Tomisului, cu sprijinul parohiilor din Constanța, va organiza și în acest an, Ziua Internaţională a Copilului.
În acest sens, vor fi pregătite daruri pentru peste 650 de copii din mediul rural, dar și din majoritatea centrelor de plasament din cadrul DGASPC Constanța.
Copiii vor avea parte de cadouri, jocuri pe plajă, spectacole, gustări, sucuri, iar meniurile și locația vor fi asigurate de Restaurantul Dorna din Mamaia.
ANM a emis o informare meteorologică de instabilitate atmosferică pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 20.00.
Aria ploilor va fi în extindere treptată și va cuprinde cea mai mare parte a țării.
Vor fi mai ales averse, însoțite de descărcări electrice și pe alocuri de intensificări de scurtă durată ale vântului și grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de 15…25 l/mp și pe alocuri de peste 40 l/mp.
Elevii de clasa a VI-a au început ieri Evaluarea Naţională, cu proba de Limbă şi comunicare.
Examenul se încheie cu Matematică şi Ştiinţe ale naturii.
Elevii claselor a VIII-a vor susține Evaluarea Națională din 25 iunie, iar probele scrise ale examenului de bacalaureat se vor desfășura de la 1 iulie.
Deputaţii au majorat pedepsele pentru mai multe infracţiuni şi au introdus şi alte fapte în sfera celor sacţionate penal.
Astfel, cei care îşi deranjează vecinii, sau fac presiuni de orice natură, pentru a-i forţa să-şi vandă locuinţele, riscă patru ani de închisoare.
Deputații au adoptat și majorările pedepselor pentru infracțiunile de trafic de persoane și de minori, sclavie sau pornografie infantilă.
Acestea pot ajunge până la 12 ani de închisoare, fără posibilitatea suspendării executării sub supraveghere și până la 20 de ani, dacă sunt implicați minori.
Ambele acte normative vor fi transmise președintelui pentru promulgare.
Bolile cardiovasculare provoacă cele mai multe decese în România.
Totodată, hipertensiunea arterială este responsabilă pentru mai mult de 60% din decesele de cauză cardiovasculară.
Datele Organizației Mondiale a Sănătății arată că, anul trecut, prevalența hipertensiunii arteriale era de 48% printre românii cu vârste între 30 și 79 de ani, cu mult peste media la nivel mondial, de 35%.
Cei care se joacă pe telefon sau se uită la televizor în timp ce mănâncă sunt mult mai predispuși să se îngrașe și să dezvolte boli precum diabetul.
Este concluzia unui studiu realizat de un grup de experți portughezi.
Datele arată că folosirea timp îndelungat a dispozitivelor electronice crește riscul de hipertensiune arterială, diabet și afectează calitatea somnului.
De asemenea, potrivit statisticilor, un copil de 8 ani petrece în medie aproape 3 ore zilnic pe telefon.