Știri 2 iulie 2024

Biserica Ortodoxă Română îl cinsteşte astăzi pe binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt.
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.
El a rămas în memoria poporului nostru cu apelativul cel Mare datorită calităţilor sale umane, de om politic, de strateg şi de diplomat.
Totodată, acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării şi a creştinismului, dar şi iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au produs admiraţie din partea unor iluştri contemporani.
Papa Sixtus al 4-lea l-a numit “Athleta Christi”, adică atletul lui Hristos, iar medicul veneţian Matteo Muriano îl aprecia ca un om foarte înţelept, îndurător, drept, darnic şi iubit mult de supuşii săi.
Pentru cele 44 de ctitorii de biserici şi mânăstiri dar şi pentru calităţile şi faptele sale, Biserica Ortodoxă Română a hotărât în anul 1992 trecerea sa în rândul sfinţilor, cu data de sărbătorire la 2 iulie, ziua mutării sale către Domnul.
Mormântul sfântului domnitor se află în biserica ctitoriei sale de la Mânăstirea Putna.

Biserica Ortodoxă îi va cinsti lunea viitoare pe Sfinții Mucenici Epictet și Astion.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși sâmbătă, Sfânta Liturghie la mănăstirea „Sfinții Epictet și Astion” din localitatea Capidava, județul Constanța, de la ora 8.00.
După slujbă, Ierarhul nostru va rosti un cuvânt de învățătură.

Parohia Sfânta Maria din Constanța si Asociația de tineret ATOM organizează Școala de Vară.
În prezent sunt implicați 20 de tineri și copii într un program de activități, cateheze și jocuri de luni până vineri, 9 ore pe zi, până la sfârșitul lunii.
Activitățile cuprind ateliere de muzică, pictură, cusut, lucru manual și chiar educație financiară.

Şoferii vor putea fi sancţionaţi pentru încălcarea normelor rutiere inclusiv în baza filmărilor de pe camerele de supraveghere.
Așa prevede o ordonanţă adoptată recent de Guvern pentru modificarea Codului Rutier.
Pentru a evita însă abuzurile, documentul prevede că orice imagine depusă este condiționată de semnătura pe proprie răspundere privind autenticitatea.
De asemenea, persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor putea fi testate pentru alcool şi substanţe psihoactive.

CFR Călători va extinde restricţiile de viteză pe calea ferată în perioadele caniculare şi cu furtuni puternice, pentru a garanta siguranţa pasagerilor.
Potrivit companiei, infrastructura feroviară, precum şi materialul rulant din România nu au fost proiectate pentru temperaturile ridicate înregistrate odată cu schimbările climatice.
CFR menţionează că în zilele cu temperaturi caniculare, la nivelul şinei se înregistrează între 50 şi 80 de grade Celsius.

Riscul înşelăciunilor cu pachete turistice false creşte în sezonul vacanţelor, atrag atenţia operatorii autorizaţi.
Agenţii de turism şi comisarii de la protecţia consumatorilor îi avertizează pe cumpărătorii de pachete turistice să se ferească de agenţiile neautorizate şi de cele care vin cu oferte mult prea ieftine pentru a fi reale.
Operatorii autorizaţi de turism le recomandă cumpărătorilor ca înainte de achiziţionarea unui pachet de vacanţă să citească în detaliu toate prevederile din contract şi abia apoi să plătească.

Generația X, născută între anii 1965 și 1980, este cea mai afectată de cancer.
Aceasta este concluzia cercetătorilor americani, după ce au analizat cazurile a 3,8 milioane de pacienți diagnosticați cu cancer.
Potrivit datelor specialiștilor, gene­rația X înregistrează cea mai mare creștere a cazurilor de cancer comparativ cu oricare dintre generațiile născute între 1908 și 1964.
Principalele cauze de îmbolnăvire sunt fumatul, instabilitatea genomică, inflamația cronică, dezechilibrele imunitare și microbiota alterată, care creează un mediu favorabil pentru transformarea celulelor pre-maligne în maligne.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept