Știri 17 iulie 2024

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji în această seară în localitatea Topraisar.
De la ora 19.30, va oficia slujba de sfințire a cantinei sociale și Taina Sfântului Maslu la parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Mâine, Biserica Ortodoxă Română îl va cinsti pe Sfântul Mucenic Emilian de la Durostorum.
Astfel, de la ora 7.00, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dumbrăveni, ocrotită de către Sfântul Emilian de la Durostorum.
Tot mâine, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.15, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Serafim de Sarov”, din apropierea localității Ion Corvin, deoarece pe 19 iulie, Biserica Ortodoxă cinstește Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teodosie va oficia slujba de pomenire a părintelui Arsenie Papacioc, care a trecut la Domnul pe 19 iulie 2011.
Vineri, de la ora 20.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Techirghiol.

Școala de vară „Acasă la Sfântul Vasile” debutează luni, 23 iulie.
Anul acesta, Școala de Vară, organizată de parohia Sfântul Vasile cel Mare din Constanța, va avea 2 părți.
Una va fi pentru cei mari, cu vârste între 10 -18 ani, care se va desfășura timp de 2 săptămâni, câte 9 ore pe zi, până pe data de 4 august.
A doua parte este destinată celor mici, cu vârste cuprinse între 3-9 ani și se va desfășura timp de o săptămână, câte 3 ore pe zi, în perioada 5 – 11 august.
Proiectul cuprinde diverse ateliere de formare, cursuri de prim ajutor, pictură, muzică și dans, educație financiară, cateheze, excursii și multe surprize.
Școala de Vară se desfăşoară cu binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, are susținerea parohiei Sfântul Vasile cel Mare și este coordonată de părintele Jean Ion.

Astăzi este Ziua Națională a Donatorului.
Aceasta este organizată din anul 2014, de către Asociaţia Transplantaţilor din România şi Agenţia Naţională de Transplant.
Din anul 2005, în România se sărbătoreşte, în luna aprilie, „Ziua Naţională a Transplantului”.
Astfel este marcată performanţa echipei profesorului Irinel Popescu, care a realizat, la 15 aprilie 2000, prima operaţie de transplant hepatic din România.

Circulația rutieră este restricționată pe Podul suspendat peste Dunăre.
Măsura a fost luată deoarece au început lucrările de refacere a asfaltului pe Podul Brăilei pe sensul de mers Tulcea – Brăila, potrivit CNAIR.
Lucrările se desfășoară timp de două luni, până la sfârşitul lunii august.
Ulterior, vor continua pe sensul Brăila – Tulcea.
Este a patra intervenție pentru acest pod, la un an de la darea în folosință, pe data de 6 iulie 2023.

Autorităţile îndeamnă populaţia să utilizeze energia electrică cu responsabilitate şi să evite consumul excesiv seara, între orele 18:00 – 22:00.
De asemenea, se recomandă utilizarea aparatelor electrocasnice mari – cum sunt maşinile de spălat sau uscătoarele – în afara acestui interval.
În ceea ce priveşte funcţionarea aparatelor de aer condiţionat, acestea trebuie setate la o temperatură constantă moderată, de aproximativ 24-26°C, pentru a evita suprasolicitarea reţelei electrice.

Atenție la suplimentele cu melatonină!
Aceasta joacă un rol important pentru somn, însă nu este un somnifer și nu ar trebui să fie niciodată prima alegere de tratament pentru copiii și adolescenții care se confruntă cu tulburări ale somnului, avertizează specialiştii.
Melatonina trebuie utilizată ca a doua linie de tratament după alternativele non-farmacologice.
Suplimentele cu melatonină sunt utilizate pe scară largă, la ora actuală, cu o creștere alarmantă la toate vârstele, inclusiv în cazul copiilor, fără prescripție din partea unui medic, în special din cauza autome­dicației.

Supravieţuitorii Holocaustului au prioritate la restituirea imobilelor care au fost preluate abuziv în perioada comunistă.
Așa prevede un document promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.
Cuantumul despăgubirilor se va stabili prin raportare la grila notarială valabilă în anul anterior pronunţării hotărârii judecătoreşti.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept