Știri 18 iulie 2024
Acesta a fost fiul lui Sabbatianus din oraşul Durostorum, Silistra de astăzi şi a primit cununa muceniciei în timpul împăratului Iulian Apostatul, în secolul 4.
A fost unul din sfinţii ieşiţi din rândurile strămoşilor noştri, unul din mucenicii care au pătimit pentru Mântuitorul Iisus Hristos pe pământ daco-roman.
În timpul prigoanei anticreştine, sfântul Emilian a distrus idolii din templul cetăţii Durostor, iar pentru aceasta, a fost supus la chinuri şi în cele din urmă aruncat în foc.
După stingerea focului, trupul i-a fost găsit nears şi a fost îngropat în locul numit Gedina.
O parte din sfintele moaşte se găsesc în Catedrala mitropolitană din Silistra, în Bulgaria.
Pe teritoriul ţării noastre, părticele din moaştele Sfântului Mucenic Emilian se găsesc la Galaţi, la Catedrala episcopală din Slobozia şi în Biserica “Naşterea Maicii Domnului” din Capitală.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
Apoi, de la ora 21.15, va oficia Acatistul Maicii Domnului și Sfânta Liturghie la schitul „Sfântul Serafim de Sarov”, din apropierea localității Ion Corvin, deoarece pe 19 iulie, Biserica Ortodoxă cinstește Aflarea moaștelor Sfântului Cuvios Serafim de Sarov.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Teodosie va oficia slujba de pomenire a părintelui Arsenie Papacioc, care a trecut la Domnul pe 19 iulie 2011.
Mâine, de la ora 20.00, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Taina Sfântului Maslu la biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul” din Techirghiol.
Cea de-a opta ediție a Școlii de Vară „Acasă la Sfântul Vasile” debutează luni, 22 iulie.
Aceasta este dedicată copiilor și elevilor cu vârste între 8 și 18 ani și se va desfășura până pe 2 august.
Proiectul cuprinde diverse ateliere de formare, cursuri de prim ajutor, pictură, muzică și dans, educație financiară, excursii și altele.
Școala de Vară este organizată de parohia Sfântul Vasile cel Mare din Constanța, Asociația Tinerilor Ortodocşi Misionari și se desfăşoară cu binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
Atenționarea cod roșu de caniculă se menține și astăzi pentru sudul și sud-estul țării.
În județele Constanța, Tulcea, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, municipiul București, Călărași, Ialomița și Brăila, valul de căldură va continua să fie intens.
Se vor înregistra temperaturi maxime între 38 și 41 de grade, iar pe litoral vor fi de 34…37 de grade.
Disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități.
Minimele termice nu vor coborî sub 22…24 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.
Patriarhia Română adresează un îndemn către toate eparhiile sale să oficieze rugăciunile care se rostesc „în vreme de secetă”.
În contextul actual, care afectează agricultura şi alte domenii de activitate, aceste rugăciuni speciale se citesc în biserici sau pe câmp, pentru ca Dumnezeu să trimită ploaie spre rodirea pământului.
De asemenea, se mai face apel la ajutorarea celor aflaţi în nevoi în perioada aceasta de încercare, mai transmite Patriarhia.
Bugetul municipiului Constanța a fost suplimentat cu peste 52 de milioane de lei.
Banii au fost alocați din Fondul de Rezervă Bugetară al Guvernului.
Reprezentanții Primăriei Constanța spun că suma va fi împărțită.
Astfel, acești bani vor ajunge la Societatea Termocentrale, la societatea de transport în comun, CT BUS, dar vor fi folosiți și pentru subvenționarea căldurii.