Știri 6 august 2024
Sărbătoarea face parte din rândul praznicelor Împărăteşti ce sunt închinate Domnului Nostru Iisus Hristos şi ne aduce aminte de momentul în care Mântuitorul Şi-a schimbat în mod minunat chipul feţei Sale, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii Săi, Petru, Ioan şi Iacov.
Datele istorice spun că această sărbătoare are ca origine momentul sfinţirii unei biserici zidite de Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul 4.
Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului 5, în cadrul unor cuvântări festive ale Patriarhului Proclu al Constantinopolului, patriarhului Chiril al Alexandriei sau papei Leon cel Mare.
În secolul 8, odată cu generalizarea acestui Praznic Sfântul Andrei Criteanul a compus o predică pentru Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschinul şi Cosma de MAIUMA au compus imne religioase în cinstea sărbătorii.
În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692 există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase din struguri, ca simbol al mulţumirii către Dumnezeu pentru roadele toamnei care se apropie.
Pentru bucuria acestei sărbători, Biserica a rânduit astăzi dezlegare la pește, întrucât ne aflăm în Postul Adormirii Maicii Domnului.
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 16.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica „Sf. Mina” din Parcul Tăbăcărie, care are hramul de vară Schimbarea la Față a Domnului.
Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sluji mâine la mănăstirea Acoperământul Maicii Domnului din localitatea Dorna Arini, județul Suceava.
Astfel, ierarhul nostru va săvârși, de la ora 8.00, Sfânta Liturghie.
Apoi, de la ora 23.00, va oficia Sfânta Liturghie și slujba Tunderii în monahism la Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”.
Joi, de la ora 11.30, va citi rugăciunile pentru încetarea secetei în localitatea Amzacea.
Tot joi, de la ora 18.00, va fi prezent în podcastul de dialog cu credincioșii „Cuvântul ierarhului” ce va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.30, IPS Teodosie va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Arhiepiscopia Tomisului și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța organizează proiectul misionar intitulat “Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor”.
Un sobor de preoți va oficia joi, de la ora 09.00, Taina Sfântului Maslu, în curtea spitalului.
Cei prezenți se vor putea închina la moaștele Sfinților Tămăduitori Doctori fără de arginți Nectarie și Pantelimon.
Clădirea Muzeului de Istorie Constanța va intra în reabilitare.
Muzeul va mai fi deschis publicului doar luna aceasta, după care va intra în proces de reabilitare.
Directorul instituției, arheologul Aurel Mototolea, a anunțat că piesele muzeului, cărțile și obiectele de mobilier vor fi mutate în alte spații din luna septembrie.
El a mai anunțat că mormântul pictat de tip Hypogeu, proaspăt restaurat, va fi deschis publicului în cel mult trei săptămâni.
Aproape 5.300 de copii au fost abuzați, neglijați sau exploatați în România în primele trei luni ale acestui an.
Potrivit statisticilor oficiale, dintre aceștia cei mai mulți, aproape 3.500 au fost neglijați, majoritatea în mediul rural.
Cele mai multe cazuri, aproximativ 2.000, au fost soluționate, fiind declanșată urmărire penală pentru 37 de persoane.
Persoanele care sunt victime ale abuzului fizic, pot suna la numărul gratuit de telefon 0800 500 333.
În cazul minorilor, aceștia au la dispoziție un telefon gratuit, telverde, la 119.
Deciziile cu noua valoare a pensiilor vor ajunge la Poşta Română până pe 15 august.
Documentele vor fi înmânate pensionarilor cel târziu la finalul acestei luni.
Cuantumul pensiei se stabileşte prin înmulţirea valorii punctului de referinţă cu numărul total de puncte realizate de către asigurat.
Conducerea Casei Naționale de Pensii spune că distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor se va desfășura între 15 și 31 august.