Știri 1 octombrie 2024
Această sărbătoare a fost instituită în amintirea unei minuni petrecute în Biserica Mănăstirii “Maica Domnului” din Constantinopol, în timpul împăratului Leon Înţeleptul, în secolele IX-X.
Stareţul mănăstirii, Cuviosul Andrei, a văzut o minune dumnezeiască, în care i s-a arătat Maica Domnului ce acoperea cu un sfânt omofor cetatea Constantinopolului.
Cuviosul Andrei l-a chemat şi pe ucenicul său, Epifanie, care, împreună cu ceilalţi părinţi, reuşesc să desluşească semnificaţia minunii şi să dedice o sărbătoare deosebită acestei puteri miraculoase, pe care Maica Domnului o arată faţă de neamul omenesc.
Acoperământul Maicii Domnului este ca un scut protector peste toţi creştinii Bisericii care se roagă cu credinţă pentru a fi izbăviţi de ispite şi de suferinţe.
Biserica Ortodoxă Română îi cinsteşte astăzi și pe sfinţii cuvioşi Iosif şi Chiriac de la Bisericani.
Sfântul Cuvios Iosif de la Bisericani a fost primul sihastru cunoscut în Muntele Bisericanilor şi întemeietorul mănăstirii cu acelaşi nume.
A fost tuns în monahism la Mănăstirea Bistriţa şi a deprins de la părinţii bătrâni viaţa duhovnicească, postul şi neîncetata rugăciune.
După ce a mers la Locurile Sfinte, Cuviosul Iosif s-a retras apoi în pustia de pe Valea Iordanului, unde a ajuns, în câţiva ani, sihastru vestit.
A trăit într-o peşteră, mai întâi singur, apoi cu 17 pustnici ucenici, şi a întemeiat prima comunitate duhovnicească românească cunoscută în Ţara Sfântă.
După năvălirea arabilor asupra Sfintelor Locuri, Cuviosul Iosif şi-a luat ucenicii şi a venit în Moldova, unde întemeiază un schit.
Mai târziu, schitul Cuviosului Iosif s-a numit Schitul Bisericani, adică „al evlavioşilor“, pentru că monahii se rugau aici cu lacrimi şi mulţi se vindecau de boli cu rugăciunea şi binecuvântarea Cuviosului Iosif.
Cuviosul Chiriac de la Bisericani a trăit la începutul secolului al XVII-lea la Mănăstirea Bisericani, care număra pe atunci peste 100 de călugări.
S-a retras în pustie, într-o peşteră din muntele lui Simon, unde a trăit singur timp de 60 de ani.
Este cunoscut ca unul dintre marii sihaştri din Carpaţi, care a avut o viaţă pilduitoare: trăirea în desăvârşită lepădare de sine, smerenie şi în neîncetată rugăciune.
Sfântul Sinod a hotărât canonizarea celor doi sfinţi în anul 2008, împreună cu alţi 7 cuvioşi nemţeni.
Biserica Ortodoxă îi va cinsti mâine pe Sfântul Sfințit Mucenic Ciprian și pe Sfânta Muceniță Iustina, fecioara.
Cu acest prilej, Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia mâine, de la ora 8.30, Sfânta Liturghie la biserica cu hramul “Sfinții Ciprian și Iustina” din localitatea Liteni, județul Suceava.
Joi, de la ora 6.30, va săvârși Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală “Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.
ANM a prelungit atenționarea cod galben de intensificări ale vântului.
Aceasta este valabilă până mâine la ora 10.00.
Astfel, în Dobrogea, jumătatea de sud a Moldovei și estul Munteniei, vântul va avea intensificări cu viteze la rafală de 50…70 km/h.
Astăzi este Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice.
Data de 1 octombrie a fost dedicată omagierii şi respectării vârstnicilor de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în anul 1990.
Această iniţiativă a urmărit să atragă atenţia ţărilor membre ONU, asupra problemelor pe care le ridică îmbătrânirea demografică.
Din anul 1999, de Ziua Persoanelor Vârstnice, au fost organizate peste 3.000 de marşuri, în circa 100 de ţări.
Astăzi este și Ziua Naţională de Luptă împotriva Cancerului la Sân.
Recunoscută și sub denumirea de luna roz, în această perioadă, femeile sunt îndemnate să acorde mai multă atenție propriei sănătăți și este un bun prilej pentru a le reaminti că, printr-un control medical realizat la timp, cancerul poate fi descoperit și vindecat.
Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femei, cu aproximativ 95 000 decese în 2020, reprezentând 17% din totalul deceselor provocate de această boală.
Liniile CT Bus 100M și N100M nu mai circulă de astăzi.
Revin însă, pe traseu, liniile 100 (Gară – Sat Vacanță) și 47 M (Campus – Cap Linie Mamaia).
Posesorii de abonamente lunare pe linia 100M le vor putea folosi, până la expirarea acestora, pe liniile 100 și 47M.
Tot de astăzi, liniile 5-40 și 14 vor întoarce spre Campus la sensul giratoriu din zona Perla-Sat Vacanță.