Știri 29 octombrie 2024
Prima conexiune între două calculatoare s-a realizat în urmă cu 55 de ani, la 29 octombrie 1969.
Charley Kline a transmis de la un calculator găzduit într-o universitate din California, mesajul ‘log’ către un calculator de la Institutul de Cercetare de la Stanford, prin folosirea reţelei ArpaNet.
Aceasta avea să acopere aproape tot globul sub numele de Internet.
În anul 1971 s-au pus bazele emailului, iar doi ani mai târziu reţeaua ARPAnet s-a extins şi peste ocean.
University College din Londra a fost prima instituţie europeană conectată la reţeaua de computere.
În 1991 a apărut prima pagină Web, iar următorii 23 de ani sunt marcaţi de apariţia primelor browsere, primelor motoare de căutare, serviciilor de transfer de fişiere, reţelelor sociale şi a dispozitivelor permanent conectate la Internet.
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care instituie „Ziua de Curăţenie Naţională”.
Aceasta va fi cea de-a treia zi de sâmbătă din luna septembrie, a fiecărui an.
Scopul instituirii acestei zile este de a “accentua responsabilitatea socială atât a cetăţenilor, cât şi a autorităţilor publice, în vederea încurajării acţiunilor de curăţenie cu impact pozitiv asupra mediului, a colectării separate, a reciclării şi depozitării deşeurilor”.
CNAIR anunță restricții de circulație pe Autostrada A2, în zona Podului de la Cernavodă.
De astăzi, traficul rutier va fi restricționat pe banda 1 a sensului de deplasare Constanța – București,
între kilometrii 161+300 și 159+250.
Măsura a fost luată din cauza lucrărilor de reparații și înlocuire a dispozitivelor de acoperire a rosturilor de dilatație de pe banda 1 și de pe banda de urgență.
Strada Suceava din municipiul Constanța este închisă traficului rutier, pentru lucrări de reabilitare.
Circulația autovehiculelor este restricționată total, săptămâna aceasta, în intervalul orar 08.30-15.30, cu excepția mijloacelor de transport în comun.
Zona carosabilă va fi decopertată pe tronsonul dintre strada Dobrilă Eugeniu și bulevardul Alexandru Lăpușneanu.
Programul “Rabla pentru sobe” va fi lansat în următoarele săptămâni.
Bugetul total va fi de 500 de milioane de lei, iar subvenţia de până la 10 mii de lei, pentru a acoperi 75% din costuri.
Dispozitivul instalat trebuie să fie la un standard european, numit Eco Design, ceea ce înseamnă un randament de cel puţin 80%.
Astfel, acesta va consuma la jumătate sau o treime din cantitatea de lemn utilizată în prezent pentru a încălzi aceeaşi suprafaţă, a spus ministrul mediului, Mircea Fechet.
Carburanții s-au scumpit.
Preţul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 3,3%, în ultimele 30 de zile, ajungând să coste, între 7,09 şi 7,18 lei.
De asemenea, preţul mediu pentru un litru de motorină a crescut cu 2,3%, ceea ce înseamnă că un litru de motorină standard se vinde cu preţuri între 7,10 şi 7,19 lei.
În această perioadă, România se află pe locul 7 în Uniunea Europeană, în topul ţărilor cu cea mai ieftină benzină, şi pe locul 9 în ceea ce priveşte cel mai mic preţ la motorină.
Preţurile la gaze şi energie electrică nu vor fi mai mari iarna aceasta, în raport cu perioada similară precedentă.
Schema de compensare-plafonare este în vigoare până la 1 aprilie 2025, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Potrivit acestuia, un consumator casnic va fi facturat cu 0,31 lei/kilowatt-oră la gaz, iar la energie electrică în funcţie de nivelul de consum, cu tarife de la 0,68 lei/kilowatt-oră.