Știri 31 octombrie 2024

Îps Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent astăzi, de la ora 18.00, în podcastul de dialog cu credincioșii “Cuvântul ierarhului”.
Acesta va fi transmis pe paginile de Facebook, Youtube și TikTok ale Arhiepiscopiei Tomisului.
De la ora 21.15, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.

Astăzi este Ziua Internaţională a Mării Negre.
În anul 1996, cele şase ţări riverane – România, Bulgaria, Georgia, Federaţia Rusă, Turcia şi Ucraina – au semnat Planul Strategic de Acţiune pentru Reabilitarea şi Protecţia Mării Negre împotriva Poluării şi au stabilit ca în fiecare an pe 31 octombrie să fie sărbătorită “Ziua Internaţională a Mării Negre”.
Situația ecologică a Mării Negre s-a înrăutățit în ultimii 40 de ani din cauza reziduurilor transportate de râurile din 17 țări, pescuitului excesiv și a deversărilor necontrolate de produse petroliere.

Tot astăzi este şi Ziua Arhivelor Naţionale.
La data de 31 octombrie 1862 s-a semnat regulamentul pentru administrarea arhivelor din România, când se organiza pe baze moderne această instituţie, una dintre cele mai vechi din ţară, după constituirea Unirii Moldovei cu Ţara Românească.
În depozitele Arhivelor Naționale se păstrează 320 km liniari de documente, aparținând Fondului Arhivistic Național, aflate în administrarea Arhivelor Centrale și a celor 42 de structuri teritoriale.

Un hub unic de cercetare în Europa va fi construit la Murighiol, în Delta Dunării.
Contractul pentru realizarea Centrului Internaţional de Studii Avansate pentru Sisteme Fluvii – Mări – DANUBIUS-RO a fost semnat, ieri, la sediul Guvernului.
Hubul va cuprinde un complex de laboratoare în care își vor desfăşura activitatea peste 300 de cercetători români şi străini.
Potrivit proiectului, hub-ul se va construi pe o suprafața de 10 hectare, iar capacitățile științifice și de educație susțin dezvoltarea pentru întreaga zonă a regiunii Dunării de Jos și Bazinului Mării Negre.

Vila Regală Mamaia va fi declarată clădire de interes public naţional şi va trece în administrarea Ministerului Culturii.
Primarul Constanţei, Vergil Chiţac, a semnat contractul de vânzare-cumpărare prin care terenul aferent Vilei Regale din staţiunea Mamaia a intrat în patrimoniul municipalităţii, iar terenul va fi transmis Ministerului Culturii.
Terenul şi vila regală vor fi parte a proiectului ‘Temelii culturale’ prin care vor fi reabilitate 14 obiective de interes naţional şi european.

Guvernul a aprobat un proiect de lege prin care se introduc pe lista substanţelor din categoria drogurilor aflate sub control naţional cinci substanţe noi.
Printre acestea se află HHC-ul, un component al canabisului care a fost găsit în dulciuri şi aparate de vapat.
De asemenea, sub control naţional sunt acum încă două substanţe din categoria drogurilor sintetice care pot fi folosite ca alternativă ieftină la stupefiantele clasice.

Ieri a început încărcarea cardurilor cu sumele aferente primelor de carieră didactică.
Profesorii primesc suma de 1.500 de lei, iar personalul nedidactic, 500 de lei.
Sumele alocate pentru profesori sunt destinate achiziţionării de materiale şi echipamente necesare activităţii educaţionale.
Pentru personalul nedidactic, lista cheltuielilor eligibile va fi stabilită printr-un ordin de către Ministerul Educaţiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept