Știri 7 noiembrie 2024
Cu acest prilej, astăzi, de la ora 17.00, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși slujba Vecerniei la biserica “Sfinții Îngeri”, fosta capelă militară, din Constanța.
Apoi, de la ora 21.15, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 7.00, ierarhul nostru va oficia Sfânta Liturghie de hram la biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din localitatea Valu lui Traian.
Apoi, de la ora 17.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Medgidia.
Sâmbătă, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina.
Astfel, de la ora 7.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica „Sfântul Nectarie” din Constanța (zona Medeea).
Biserica „Sf. Nectarie” deține o cantină, unde 52 de persoane primesc mâncare gătită de trei ori pe săptămână, în zilele de marți, joi și sâmbătă.
De la ora 16.00, ierarhul Tomisului va oficia Taina Sfântului Maslu la capela “Sf. Nectarie” din cadrul Așezământului medical din comuna Cogealac.
Apoi, de la ora 21.15, va oficia Acatistul Învierii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Duminică, de la ora 7.45, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Strunga, cu ocazia hramului “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”.
Cererile pentru obținerea de permise de călătorie pentru pensionari se depun luna viitoare.
Potrivit Primăriei Constanța, nu trebuie să depună cereri pentru anul 2025, pensionarii care beneficiază de permise de călătorie valabile anul acesta.
Aceștia vor fi înscriși automat pentru anul viitor.
De gratuitate pe transportul în comun beneficiază persoanele în vârstă de peste 70 de ani indiferent de venituri, pensionarii cu pensii de până la 2310 lei inclusiv și persoanele în vârstă de peste 60 de ani care nu realizează venituri.
Programul ”Cutia bebelușului” continuă în 16 județe din țară.
Beneficiarele au parte de cursuri de creștere și îngrijirea noului născut, dar și de o cutie cu peste 60 de produse pentru mamă și copil.
Inițiatorii de la asociația “Salvați copiii” își doresc implementarea proiectului în toată țara, deoarece mamele și-au exprimat mulțumirea în ceea ce privește beneficiile programului.
Persoanele neasigurate pot beneficia de servicii de depistare a afecțiunii oncologice decontate de stat.
Acestea trebuie să se înscrie la un medic de familie pentru a beneficia de serviciile menționate.
În funcție de evaluare, medicul poate decide să trimită pacientul cu bilet de trimitere la analize medicale preventive gratuite.
Fondurile pentru aceste servicii provin dintr-o alocaţie suplimentară de la bugetul de stat şi nu din contribuţiile plătite de persoanele asigurate.
Două directive noi, care facilitează călătoria persoanelor cu dizabilităţi pe teritoriul Uniunii Europene au fost adoptate.
Directivele vizează implementarea cardului european pentru dizabilitate, care a fost testat deja în 8 ţări, printre care şi în România.
Aceste carduri oferă acces la muzee, la evenimente culturale și la asistenţă în caz de nevoie.
În plus, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o directivă ce extinde aceste prevederi şi la cetăţenii din afara Uniunii Europene, care se află temporar pe teritoriul statelor membre.
Speranța de viață în România este sub media nivelului european.
Datele Eurostat arată că în țara noastră, speranța de viață este în jur de 71 de ani, în timp ce media europeană este de aproape 78 de ani.
Cea mai mare cotă se înregistrează pentru bărbații din regiunea București-Ilfov – 73 ani, sub media europeană de aproape 80 de ani, iar cele mai mici se înregistrează în regiunile de Sud-Est și Nord-Est – ambele cu 70 de ani.
Donald Trump a câștigat alegerile prezidenţiale din SUA.
Acesta a câștigat nu doar majoritatea marilor electori, care îi asigură revenirea la Casa Albă, ci și votul popular, o premieră pentru republicani în ultimii 20 de ani.
Donald Trump se află la cel de al doilea mandat, după înfrângerea din anul 2020.