Știri 20 noiembrie 2024
S-a născut în jurul anului 780, la Irinopolis din Asia Mică, din părinţi ortodocşi devotaţi.
S-a nevoit mult cu postul şi rugăciunea, a biruit toate cursele nevăzuţilor diavoli şi s-a învrednicit de darul facerii de minuni şi al înaintevederii.
Sfântul Grigorie s-a mutat la Domnul pe 20 noiembrie 842, la Constantinopol.
Moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul se păstrează întregi la Mănăstirea Bistriţa, din judeţul Vâlcea.
Tot astăzi, Biserica Ortodoxă cinsteşte pe Sfântul Mucenic Dasie.
Originar din Durostorum, era soldat creştin în armata romană, cantonat în oraşul Axiopolis lângă Cernavodă, pe malul drept al Dunării.
Numele Dasius este de origine geto-dacică şi înseamnă „miel“.
Pătimirea sa este legată de sărbătoarea păgână Saturnalia, închinată zeului grec Cronos, al timpului, adoptat de romani cu numele Saturn.
Pentru că și-a mărturisit credinţa şi a refuzat să jertfească idolilor, Sfântul Dasie a fost martirizat, într-o zi de vineri, 20 noiembrie, a anului 304.
Mâine, Biserica Ortodoxă va prăznui Intrarea în Biserică a Maicii Domnului.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Capidava, de la ora 7.30, așezământ monahal care își va serba hramul paraclisului.
De la ora 21.15, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Vineri, de la ora 7.15, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie la biserica Sf. Andrei din orașul Cernavodă.
De la ora 18.00, va oficia Taina Sfântului Maslu la biserica cu hramul “Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din cartierul constănțean Compozitorilor.
ANM a emis o informare meteorologică de precipitații moderate cantitativ și intensificări ale vântului pentru toată țara.
Aceasta este valabilă până sâmbătă, la ora 20.00.
În intervalul menționat temporar vor fi precipitații în toate regiunile.
În Dobrogea, Oltenia, Muntenia și sudul Moldovei va ploua și pe arii restrânse vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.
La munte va ninge și local se va depune strat de zăpadă consistent.
De asemenea, zona litoralului se află astăzi sub atenționare cod galben de intensificări ale vântului, cu rafale de 55, 65 de km/h.
Studenţii şi doctoranzii care studiază în străinătate beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei.
Camera Deputaţilor, ca for decizonal, a adoptat un proiect de lege în acest sens.
Conform documentului, au acces la servicii de sănătate și tinerii de la 18 la 26 de ani, elevi, ucenici, studenţi sau doctoranzi înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ liceal/profesional sau universitate din altă ţară.
Peste 1 milion de români suferă de boli rare.
Estimările specialiştilor arată însă, că numărul lor este mult mai mare, iar până acum au fost identificate aproape 8.000 de astfel de boli rare.
Preşedintele Alianţei pentru Boli Rare, Dorica Dan, atrage atenția că acești pacienți au nevoie de o îngrijire integrată, întrucât cei care suferă de o astfel de afecțiune, au de parcurs un circuit complex.
Aceștia merg, în medie, la opt specialiști până primesc un diagnostic, pe care îl află după aproape cinci ani.
95% din bolile rare nu au tratament nicăieri în lume.
Antibioticele devin mai puțin eficiente când sunt utilizate incorect.
Medicii atrag atenția asupra unor consecințe grave sociale, economice și de sănătate a populației dacă nu sunt luate urgent acțiuni de abordare a rezistenței la antimicrobiene.
Astfel, infecţiile pot deveni dificil sau imposibil de tratat cu antibiotice sau alte antimicrobiene, provocând boli de lungă durată sau deces.
Rezistenţa la antimicrobiene provoacă anual, la nivel global, aproximativ 1,3 milioane de decese şi contribuie la alte 5 milioane de decese.