Știri 5 decembrie 2024

Biserica Ortodoxă îl va cinsti mâine pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.
Cu acest prilej, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia în această seară, de la ora 17.00, slujba Vecerniei la biserica „Sfântul Nicolae” din cartierul constănțean Coiciu.
Apoi, de la ora 21.15, va oficia Acatistul Maicii Domnului la Catedrala arhiepiscopală.
Mâine, de la ora 7.30, Arhiepiscopul Tomisului va săvârși Sfânta Liturghie, la biserica „Sfântul Nicolae”, cunoscută și sub numele de Catedrala Navigatorilor, din Constanța.

Arhiepiscopia Tomisului organizează cea de a șasea ediție a acțiunii umanitare ”De Crăciun, fii bun!”.
Aceasta se desfășoară până pe 9 decembrie și are ca scop sprijinirea a aproximativ 3000 de familii sărace din peste 40 de sate constănțene.
Astfel, este organizată o colectă de alimente neperisabile, articole de igienă și jucării în parohiile urbane din Constanța, Mangalia, Medgidia, Năvodari, Hârșova, Ovidiu, Eforie, Negru-Vodă, Techirghiol și Cernavodă.
Mai multe informații pot fi obținute de la preoții parohiilor urbane din cuprinsul Arhiepiscopiei Tomisului.

Astăzi este Ziua Internațională a Voluntariatului.
În anul 1985, Naţiunile Unite au desemnat data de 5 decembrie ca Ziua internaţională a Voluntarului.
Această zi este dedicată eforturilor celor care au adus o contribuţie importantă societăţii prin oferirea timpului lor ca voluntari.
Ziua de 5 decembrie este sărbătorită şi în România din anul 2000.

Pacienții care apelează la Ambulatoriul Integrat al Spitalului CFR Constanța au la dispoziție de patru ori mai multe specialități medicale față de acum cinci ani.
Tot aici, pot fi făcute investigații cu aparatură de înaltă performanță, un exemplu fiind mamografiile de care pot beneficia atât pacientele asigurate, cât și cele neasigurate.
Dintre specialitățile noi, menționăm diabetul zaharat, boli metabolice și nutriție, nefrologie sau pneumologie.

Pasarela Regală din stațiunea Mamaia ar putea trece din administrarea Ministerului Economiei, în cea a Ministerului Culturii.
Acesta din urmă este singurul care poate accesa fondurile necesare pentru reabilitare și are specialiști capabili să salveze acest monument istoric.
Transferul între ministere ar urma să se facă în regim de gratuitate, în condițiile în care restaurarea, consolidarea și punerea în valoare a monumentului istoric, inclusiv relocarea acestuia, implică o susținere financiară considerabilă.

Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică un proiect de ordin pe tema Programului „Învăţare remedială”.
Acesta include activităţi de învăţare, stimulare, compensare, consolidare şi recuperare pentru anumiţi elevi, dar şi asistenţă psihopedagogică, de consiliere şcolară şi de consiliere a părinţilor.
Programul ar urma să se desfăşoare cu prioritate în unităţile de învăţământ în care media la Evaluarea Naţională sau Bacalaureat este mai mică de şapte sau cel puţin 40% dintre elevi nu ating standardul minim de competenţă la evaluările naţionale de clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a.
Potrivit ministerului, proiectul reprezintă o prioritate de finanţare pentru Programul naţional de reducere a abandonului şcolar.

Ministerul Energiei va lansa un program prin care asociaţiile de proprietari îşi pot instala sisteme fotovoltaice pe blocuri.
Măsura va contribui la reducerea substanţială a facturilor locatarilor din blocurile de locuinţe, susţine Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie din România.
Proiectul denumit „Urban Up”, în valoare de 150 de milioane de lei, se află în dezbatere publică pe site-ul ministerului de resort.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept