Știri 4 februarie 2025
Ierarhul nostru va săvârși, de la ora 23.00, Sfânta Liturghie.
Totodată, mâine, de la ora 23.00, va oficia Sfânta Liturghie tot la Catedrală.
Biserica Ortodoxă Română aniversează astăzi, 100 de ani de la ridicarea sa la rangul de Patriarhie.
În urmă cu un veac, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat Actul de Înfiinţare a Patriarhatului românesc.
Biserica Ortodoxă Română este autocefală din anul 1885 și a devenit Patriarhie în anul 1925, când Mitropolitul primat de la Bucureşti a devenit Patriarh.
Acest moment a fost precedat de desăvârşirea unităţii neamului românesc prin Marea Unire din 1918, care a adus după sine şi unirea bisericească.
Structurile ecleziastice ortodoxe din Transilvania, Bucovina şi Basarabia au devenit parte a Bisericii Ortodoxe Române, iar ierarhii lor, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.
Cu acest prilej, astăzi au fost proclamați 16 noi sfinți români, printre care părintele Arsenie Boca, părintele Dumitru Stăniloae sau părintele Ilie Cleopa.
Astăzi este Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului.
Aceasta este o iniţiativă a Uniunii Internaţionale pentru Controlul Cancerului.
Marcarea mondială a acestei zile are scopul de a uni populaţia lumii în lupta împotriva cancerului, pentru a preveni această boală şi pentru a salva milioane de vieţi.
Este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul, potrivit Cartei de la Paris adoptată la Summitul Mondial împotriva Cancerului pentru Noul Mileniu, desfăşurat la 4 februarie 2000.
Până în prezent au fost identificate 250 de tipuri de cancer, această boală fiind a doua cauză de deces la nivel mondial.
În România numărul persoanelor bolnave de cancer depăşeşte 100.000.
Laboratorul de analize propriu al Spitalului Județean Constanța a fost pus în funcțiune.
Consiliul Județean asigură cetățenii că laboratorul spitalului are toate dotările necesare și personal calificat, astfel încât acuratețea rezultatelor să fie garantată.
În acest context, colaborarea cu firma Synevo a fost sistată.
Economia lunară rezultată din deschiderea laboratorului propriu este estimată la 600.000 de lei, bani care vor fi reinvestiți în îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienți.
Capetele de linii din zonele Cireșica, Pescărie și Poarta 1 vor fi modernizate.
Primăria Constanța vrea să modernizeze rețeaua de transport public și prin construirea sau reabilitarea stațiilor de la capetele de linii.
Conform proiectului, aceste stații vor avea cameră pentru șoferi, grupuri sanitare, spațiu comercial, spațiu de vânzare bilete, spațiu tehnic sau dispecerat.
Mai multe zone din municipiul Constanța vor rămâne fără apă.
RAJA va sista furnizarea apei, mâine, în intervalul orar 9.30 – 15.30, pentru lucrări.
Vor fi afectați consumatorii din următoarele zone: Perimetrul delimitat de bd. Mamaia – str. Prelungirea Bucovinei – str. Eroilor – str. Mihai Eminescu – str. Smârdan – str. Mircea cel Bătrân; Str. Decebal – tronsonul cuprins între str. Mircea cel Bătrân și b-dul Tomis; Str. Ion Bănescu și Prelungirea Bucovinei, inclusiv zona de case din spatele Spitalulului Militar; Căminul Militar, Clinica Regina Maria și Universitatea Maritimă Constanța.
Nicio disciplină nu va fi eliminată după ce vor intra în vigoare noile planuri-cadru pentru liceu.
Declarația aparține secretarului de stat în Ministerul Educației, Bogdan Cristescu, în contextul discuțiilor generate de documentele supuse consultării publice.
El precizează că a fost scos caracterul obligatoriu unic pentru toți elevii, în materie de conținuturi.
Planurile-cadru pentru liceu au fost puse vinerea trecută în dezbatere publică pentru cinci săptămâni.