Ştiri 2 iulie 2011
Ştefan al III-lea, supranumit Ştefan cel Mare a fost domnul Moldovei între anii 1457 şi 1504.
El a rămas în memoria poporului nostru cu apelativul cel Mare datorită calităţilor sale umane, de om politic, de strateg şi de diplomat,
Totodată acţiunile sale fără precedent pentru apărarea integrităţii ţării şi a creştinismului, dar şi iniţiativele pentru dezvoltarea culturii au produs admiraţie din partea unor iluştri contemporani.
Papa Sixtus al 4-lea l-a numit “Athleta Christi”, adică atletul lui Hristos, iar medicul veneţian Matteo Muriano îl aprecia ca fiind un om foarte înţelept, îndurător, drept, darnic şi iubit mult de supuşii săi.
Pentru cele 44 de ctitorii de biserici şi mânăstiri dar şi pentru calităţile şi faptele sale, Biserica Ortodoxă Română a hotărât în anul 1992 trecerea sa în rândul sfinţilor, cu data de sărbătorire la 2 iulie, ziua mutării sale către Domnul.
Mormântul marelui domnitor se află în biserica ctitoriei sale de la Mânăstirea Putna.
Mâine biserica ortodoxă se va afla în a treia duminică după Rusalii.
Cu acest prilej, textul evanghelic ce se va citi la sfânta liturghie va preciza învăţătura Mântuitorului despre grijile vieţii.
Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va săvârşi, de la ora 9, sfânta liturghie la Mănăstirea Crucea din localitatea cu acelaşi nume, din judeţul Constanţa.
După slujbă, Ierarhul nostru va ţine un cuvânt de învăţătură despre felul în care creştinul trebuie să se raporteze la problemele curente ale vieţii.
Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Elene propune Guvernului Greciei să renunţe la severitatea măsurilor de depăşire a crizei.
Potrivit Mitropolitului Ieronim al II-lea, «mulţi oameni au ajuns la limită şi orice forţare a situaţiei va cauza mari necazuri».
Ierarhul a luat o astfel de atitudine după ce s-a constatat faptul că înăsprirea măsurilor de depăşire a crizei financiare va atinge inevitabil şi Biserica Ortodoxă Elenă.
Luna trecută, Înaltpreasfinţia Sa a anunţat că rezervele financiare ale Bisericii se vor sfârşi în luna octombrie.