Ştiri 6 iulie 2011
Consiliul Judeţean a semnat în acest sens, un proiect de peste un milion de lei cu Ministerul Dezvoltării Regionale.
Astfel, timp de 18 luni, autorităţile vor încerca să transforme judeţul Neamţ într-o destinaţie turistică de calitate conform standardelor de dezvoltare durabilă ale Uniunii Europene.
În acest scop, vor fi realizate albume de promovare a produsului turistic, pliante, hărţi, axate pe promovarea lăcaşurilor de cult considerate reprezentative pentru judeţul Neamţ.
Printre cele mai căutate mănăstiri din judeţul Neamţ sunt Agapia, Văratec, Bistriţa Horaiţa, Neamţ, Petru Vodă, Războieni, Secu şi Sihăstria, toate construite între secolele XIII – XIV.
La Roma vor fi expuse o sută de documente secrete din Arhivele Vaticanului.
Printre acestea se află o bulă papală care destituia un împărat în secolul al XIII-lea şi documente în care Papa Pius al XII-lea vorbea despre Al Doilea Război Mondial.
Expoziţia “Lux in Arcana” va dura şapte luni şi va fi vernisată în luna februarie 2012, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la înfiinţarea acestor arhive de către papa Paul al V-lea în Palatul apostolic din Roma.
Guvernul ar putea introduce o taxă generală de poluare.
Ministrul Mediului a declarat că Guvernul ia în discuţie introducerea unei taxe generale de poluare pentru toate autoturismele, care o va înlocui pe cea de primă înmatriculare.
Iniţial, proiectul de lege privind noua taxă auto prevedea ca aceasta să fie redusă cu circa 30% de la 1 iulie.
Medicamentele ieftine ar putea dispărea de pe piaţă.
Aceasta în condiţiile în care Ministerul Sănătăţii va reduce cu 15% preţurile de producător.
Potrivit Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România, consecinţa adoptării unor adaosuri mai mici va fi ajustarea pieţei în favoarea medicamentelor mai scumpe.
Din cauza suprareglementării din Sănătate, în ultimii ani, 1.500 de preparate ieftine au dispărut din farmacii.
În aceste condiţii, producătorii de medicamente generice cer aducerea preţurilor medicamentelor la nivel european.
Parlamentul European a aprobat o iniţiativă care prevede că fiecare stat membru al Uniunii Europene poate decide dacă vrea sau nu să cultive organismele modificate genetic.
Decizia a fost influenţată de lobby-ul puternic al companiilor americane care produc soiuri de plante modificate genetic.
În ţara noastră, deşi din anul 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, este interzisă cultivarea acestor organisme, se cultivă în continuare sortimente de porumb obţinut prin bio-tehnologie.
Iniţiativa va fi transmisă Consiliului European pentru discuţii suplimentare.
România şi Ungaria au semnat acordul pentru conexiunea autostrăzilor.
Astfel, Autostrăzile Transilvania şi Nădlac-Constanţa vor fi conectate cu cele ale Ungariei.
În baza acordurilor încheiate se va înfiinţa câte un grup de lucru pentru fiecare conexiune de autostradă, care se va reuni alternativ, pe teritoriile celor două state, şi la care vor participa specialişti ai ambelor ţări.
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu a declarat că semnarea acestor acorduri reprezintă o garanţie că autostrăzile româneşti vor fi racordate la cele europene.
Poşta Română va restructura 2.000 de posturi.
Luna trecută, ministrul Comunicaţiilor a declarat că procesul de restructurare a Poştei va implica desfiinţarea a 7 sucursale, 146 de posturi de conducere şi 450 subunităţi, proces care va genera economii anuale de până la 50 milioane de lei.
Anterior, Poşta Română a anunţat că fiecare salariat al companiei va fi trimis în concediu fără plată câte două zile în fiecare lună, până la finele anului.
Bolnavii psihici nu vor mai fi internaţi forţat.
Deputaţii din Comisia Juridică au adoptat un proiect de lege care instituie garanţii suplimentare din punct de vedere procedural pentru bolnavii psihic internaţi fără consimţământul lor.
În proiect se prevede ca pentru bolnavii psihic internaţi fără voia lor să fie instituite trei trepte ce urmează să fie parcurse obligatoriu de instituţiile abilitate.
Astfel, o primă opinie asupra internării, o va da medicul psihiatru, acesta va informa o comisie care se va pronunţa în termen de 24 de ore, iar decizia comisiei va fi confirmată de către instanţă.
Ministerul Justiţiei propune introducerea confiscării extinse a averii.
Acesta motivează că măsurile existente nu au contribuit suficient în asigurarea cooperării transfrontaliere eficace în domeniu.
Proiectul propus vine după ce luna trecută, preşedintele Traian Basescu pleda pentru posibilitatea confiscării “averii extinse”, adică a bunurilor înstrăinate în timpul cercetărilor, cu intenţia de a înşela autorităţile.
El le-a cerut parlamentarilor să găsească o soluţie pentru transpunerea în legislaţia românească a deciziei referitoare la confiscarea averilor obţinute ilicit.
Meteorologii anunţă că de mâine vremea va fi caniculară.
Procesul de încălzire va dura până cel puţin la începutul săptămânii viitoare, iar temperaturile maxime vor ajunge până la 33 grade Celsius, în special în vestul şi sudul ţării.
De asemenea, vor fi temperaturi de peste 25 de grade în toată ţara, cu excepţia părţii de nord a Moldovei şi a depresiunilor din Transilvania unde maximele se opresc la 22-23 de grade.
Ploile se vor restrânge şi vor mai apărea doar în Maramureş, Transilvania şi Moldova.